• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Wat is innovatie?

Blog van Henk Voermans, Manager Innovatie IT-Workz

We zitten al een tijdje met z’n allen te wachten op het weer dat gaat veranderen, dat het voorjaar echt begint. Op het moment van schrijven van dit blog is het 25 maart, het is lente. Als ik naar buiten kijk,  ben ik er niet van overtuigd dat de lente daadwerkelijk begint. Het is zwaar bewolkt en het regent. De temperatuur is net boven nul; het is guur en onaangenaam weer. Het weer is helaas niet iets wat we kunnen veranderen.

Eind maart ben ik al weer drie maanden verantwoordelijk voor de innovatie afdeling van IT-Workz.  In deze drie maanden heb ik met veel mensen gesproken. Mensen die bezig zijn met allerlei vernieuwingen in het onderwijs, zoals digitalisering van het onderwijs en de invoering van tablets. Dat laatste lijkt niet zo’n grote vernieuwing. De iPad en andere tablets zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij, dus het wordt ook tijd deze vaker-en bovenal nuttig- gebruikt worden in de les en daarbuiten. De vraag die we ons nu kunnen stellen is: ‘Is het gebruik van tablets in het onderwijs een innovatie?’.

Ik vind dat een innovatie altijd het doel moet hebben een knelpunt op te lossen of om huidige processen te verbeteren. Wij als IT-Workz onderscheiden drie soorten innovaties: het verbeteren van iets bestaands, het combineren van reeds bestaande dingen die samen iets heel nieuws kunnen vormen,  of het ontwikkelen van iets compleet nieuws wat nog niet bestaat.

Nu is een tablet in het onderwijs geen innovatie, maar een hulpmiddel  om onderwijs te digitaliseren. En met het digitaliseren van het onderwijs wordt het mogelijk om het  onderwijs op vernieuwende manieren aan te bieden. Je kunt hierbij denken aan anywhere, anytime en anyplace leren. Flipping the classroom is een voorbeeld dat heel actueel is.  Mits de digitale content ’geknipt’ is in kleine modules, is het ook mogelijk om onderwijs op maat aan te bieden. Dit vergt wel een totaal andere kijk op de organisatie van onderwijs.

‘Flipping ‘ is inmiddels een bekend begrip in onderwijsland en betekent letterlijk het omdraaien  van de les. Heel kort gezegd komt het erop neer dat docenten hun lesstof aanbieden door middel van filmpjes die als huiswerk kunnen worden bekeken. Tijdens de les kan de docent de beschikbare tijd besteden aan het begeleiden van leerlingen bij het maken van opdrachten, die anders als huiswerk werden gemaakt. Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Zo moeten er allerlei beren op de weg ‘geschoten’ worden. Enkele ‘beren’ zijn: Is er voldoende kwalitatieve digitale content?, Hoe financier ik de tablet?, Mag ik ouders/studenten verplichten te betalen voor een tablet?, Wat betekent een eventuele verandering van de wetgeving rondom het boekengeld voor mijn school? En zo zijn er nog wel een aantal te noemen.

Het gebruik van tablets in het onderwijs  is een voorbeeld waarbij een combinatie van dingen leidt tot een onderwijsinnovatie. IT-Workz -en met name de afdeling Innovatie-  heeft zich tot doel gesteld om samen met het onderwijs en ander partijen die betrokken zijn bij het onderwijs de knelpunten die er zijn te slechten met behulp van innovaties.

We hebben daarbij de hulp van alle partijen nodig. Dit willen we doen door het organiseren van brainstormsessies, waarin knelpunten, vraagstukken en ideeën worden uitgewisseld. Ook is het mogelijk om ideeën in te brengen via onze website: www.it-workz.nl/innovatieve-inzichten/innovatieve-ideeen

Ik kan me nog de periode herinneren eind jaren tachtig waarbij de pc zijn intrede deed in het onderwijs. Scholen waren aan het pionieren hoe deze ingezet konden worden. Pas een paar jaar later kwam het onderwijs pas echt los en werden pc’s massaal ingezet als hulpmiddel. Als ik nu de huidige periode hiermee vergelijk en de tablet met de pc,  dan zou het zomaar kunnen dat het in onderwijsland een ‘mooie lente’ wordt.  Het weer kunnen we (nog) niet veranderen, maar heel veel andere dingen wel!

Microsoft

Partner: Microsoft

Website:https://www.microsoft.com/nl-nl/education/Profiel:

De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in grote mate je kansen om vooruit te komen in de wereld. Landen die voldoende talent voortbrengen en aantrekken, blijven overeind in de mondiale concurrentie om talent. Daarbij is aandacht voor 21st Century Skills en innovatief onderwijs essentieel. Microsoft gaat graag met scholen in gesprek over de uitdagingen en kansen in het onderwijs.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven