Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Education Edition brengt digitale beleefwereld van kinderen naar het klaslokaal

Bij Microsoft hebben we een missie: “Empower every person and organization on the planet to achieve more”. Als onderdeel van deze missie zetten we ons in om kinderen digitale vaardigheden bij te brengen waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Denk hierbij aan kinderen leren coderen en hen vertrouwd te maken met het huidige digitale tijdperk. Eduard Beck, Educatie Lead van Microsoft Nederland, voert deze missie dagelijks door in het onderwijs. Bijvoorbeeld door leerkrachten en schoolleiders de mogelijkheden van technologie in de klas te tonen, zodat leerkrachten worden ondersteund en leerlingen van jongs af aan in contact komen met de vaardigheden van de 21ste eeuw.

Om kinderen voor te bereiden op hun digitale toekomst, is een digitale transformatie van het klaslokaal noodzakelijk. Daarnaast is het belangrijk dat de lesstof aansluit op de digitale beleefwereld van kinderen. Om dit te realiseren, maken we gebruik van het immens populaire spel Minecraft: een open-wereldgame die creativiteit, samenwerken en probleemoplossing stimuleert. Met wereldwijd meer dan honderd miljoen fans is Minecraft voor de meeste kinderen verre van onbekend terrein.

We maakten Minecraft eerder al beschikbaar voor code.org, zodat kinderen vanaf zeven jaar er wereldwijd mee konden leren programmeren. De Education Edition van het spel is hierop de logische vervolgstap. Hiermee kunnen leerkrachten de lesstof verplaatsen naar de Minecraft-omgeving waar veel leerlingen vertrouwd mee zijn, zodat ze spelenderwijs kennis opdoen en leren samenwerken. Op 10 juni kondigden we het early access-programma aan van Minecraft: Education Edition, wat deze zomer gratis uit te proberen is voor leerkrachten. Met de feedback die daaruit volgt, wordt de methode verder verbeterd voor diverse leeromgevingen.

Op Kindcentrum Rivierenwijk te Deventer heeft groep acht de bètaversie van Minecraft: Education Edition de afgelopen weken al kunnen testen. Dit beviel Bart Roumen, leerkracht van groep acht en ICT-coördinator, ontzettend goed. “Het vergt wat creativiteit van een leraar, maar door het curriculum in een Minecraft-jasje te gieten, wordt de betrokkenheid onder leerlingen veel groter. Via het spel leren kinderen uiteindelijk dezelfde lesstof, maar dan op een voor hen veel snellere en effectievere manier.”

De complete editie van Minecraft: Education Edition is vanaf september verkrijgbaar en kost, afhankelijk van de grootte van de school en kwalificatie voor volumelicenties, 1 tot vijf dollar per gebruiker per jaar. Het early access-programma van Minecraft: Education Edition is gratis te proberen via de volgende simpele stappen:

1. Upgrade je computer naar Windows 10 of OS X El Capitan;
2. Registreer voor een gratis Office 365 Education-account met het e-mailadres van je school;
3. Download Minecraft: Education Edition en ga aan de slag!

Ook aan de slag met Minecraft: Education Edition? Onderwijsinstellingen kunnen meer informatie vinden op education.minecraft.net. We zijn erg benieuwd naar alle feedback op deze vroege editie, zodat het spel nog beter op wensen en behoeften van het onderwijs kan worden aangepast. Ik wens alle leerkrachten en leerlingen deze zomer dan ook veel plezier met het uitproberen van Minecraft: Education Edition!