• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
 • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
 • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
 • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

21ST CENTURY SKILLS BINNEN HANDBEREIK MET ONENOTE CLASS NOTEBOOK CREATOR

De moderne leraar werkt hard om te kunnen voldoen aan alle eisen van een modern klaslokaal en de school. Veel van deze leraren maken gebruik van OneNote om hun lessen interactiever te maken en leerlingen gerichter te ondersteunen.

OneNote is een programma wat vaak al op een computer geïnstalleerd staat omdat het deel uit maakt van het Microsoft Office pakket maar waar veel mensen het gebruik niet van kennen.

OneNote kun je het beste vergelijken met een digitaal notitieblok. Je kunt er aantekeningen in bewaren; tekst, afbeeldingen en video. Deze aantekeningen kun je opslaan achter verschillende tabbladen zodat de aantekeningen terecht komen bij het project of het vakgebied waar ze horen. OneNote werkt op ieder apparaat, waardoor je notities met je meereizen.

OneNote in de klas
OneNote in de klas

Leraren Tessa van Zadelhoff, Pim Staals en Kristian van den Berg hebben samengewerkt aan een OneNote project in hun eigen klas. Zij hebben enkele ideeën op een rijtje gezet hoe je OneNote binnen het onderwijs in kunt zetten en hebben 11 voorbeeldbestanden ontwikkeld:

 1. OneNote als digibordsoftware
 2. OneNote bij woordenschatonderwijs
 3. Samenwerken aan een project in OneNote
 4. OneNote als digitaal portfolio
 5. OneNote voor dyslectische leerlingen
 6. Interactief lesgeven met de Interactive Clasroom
 7. Het gebruik van OneNote bij zinsontleding
 8. Interactieve taal- en rekenopdrachten met OneNote
 9. OneNote als hulpmiddel bij klassenmanagement
 10. OneNote voor het maken van een werkstuk
 11. OneNote gebruiken voor een vakoverstijgend project

Inspirerende Video's

Meer inspiratie nodig? Bekijk bijvoorbeeld de webinar waarin Pim Staals meer uitlegt over OneNote in de klas. Hij nam deel aan het Europees Forum van Microsoft Partners in Learning met zijn project ‘Persbureau de Pionier’. In dit vakoverstijgende project maakt Pim volop gebruik van Microsoft-technologie. Een verhaal rechtstreeks uit de praktijk dus.

OneNote in de klas: Video's
OneNote in de klas: Hulpmiddelen

Technische insteek

Als de school gebruikt maakt van Office 365 E1 of E3, dan heb je ook OneNote. Vervolgens kunnen de leraren eenvoudig zelf OneNotes maken en delen met hun leerlingen.

Wil je meer weten over hoe OneNote jou en/of jouw collega's kan ondersteuning in de klas? Hieronder vind je meer informatie in de vorm van hulpmiddelen en blogs om je verder op weg te helpen!

Hulpmiddelen OneNote Class Notebook Creator

Wil je OneNote installeren? Kijk dan even naar een van onderstaande links voor hulp.

Hulpmiddelen OneNote Staff Notebook app

Vanwege alle positieve ervaringen met OneNote in de klas heeft het OneNote team de OneNote Class Notebook Creator app ontwikkeld. Deze SharePoint Online app helpt leraren met het opzetten van onder meer een persoonlijke werkplek voor iedere leerling, een kennisbibliotheek aan lesmateriaal en een plek waarin eenvoudig kan worden samengewerkt aan groepsopdrachten. Daarnaast is het in OneNote Class Notebook Creator mogelijk om één-op-één huiswerk te delen tussen docent en leerling.

OneNote in de klas: Hulpmiddelen

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven