• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

ICT PROJECTAANPAK & ICT IMPLEMENTATIES

Hoe zorg je ervoor dat een ICT-project uiteindelijk ook het beoogde resultaat bereikt? Een goede projectaanpak is essentieel. In de film "Technologie & Onderwijs, vooruitgang in de praktijk" delen ruim twintig deskundigen uit het onderwijs hun ervaringen met projectmanagement in het onderwijs.

Project Aanpak

Leer van collega’s in het onderwijs en zorg zo dat je eigen project slaagt. Klik op de pijl om de film te starten. Veel ICT-projecten leveren uiteindelijk niet het beoogde resultaat. De oorzaak daarvan schuilt vaak in de projectaanpak. Ruim twintig deskundigen uit het onderwijs delen daarom hun ervaringen in de film "Technologie & Onderwijs, vooruitgang in de praktijk".

Project Aanpak
Business Cases & Rekenmodellen

Business Cases & Rekenmodellen: Investeren in ICT in het onderwijs

Het is belangrijk goed te kunnen bepalen hoeveel een investering in nieuwe ICT gaat kosten en opleveren. Begrippen als ‘TCO’ (Total Cost of Ownership) en ‘Business case’ spelen daarin een grote rol. Tijdens de projecten van Technologie&Onderwijs verzamelden we een schat aan ervaring over deze financiële kant van projecten. Deze ervaringen kun je nalezen in de gratis documenten op deze site en een tweetal webinars.

Een centrale e-mailhandtekening

Met de Exclaimer e-mailhandtekening kun je eenvoudig alle e-mailhandtekeningen binnen een organisatie managen én ontwerpen. Hoe dit werkt? Dat lees je in dit blog. Jonie legt je uit waarom Exclaimer de handige e-mailtool is voor jouw organisatie.
Lees verder

 

4 tips om als kleine school digitaal goed bij te blijven

Al het personeel van de Waldheim-mavo in Baarn past precies in één klaslokaal, een verademing in het landschap van steeds massaler wordende scholen. De voordelen zijn enorm: er wordt op school amper gepest en de absentie van de leerlingen is ruim onder het gemiddelde. Het probleem voor een kleine school is dat digitaliseren geld kost. Dan zijn schaalvoordelen toch wel handig. Toch loopt de school, onder andere dankzij de inspanningen van directeur Mirjam van Veelen, goed in de digitale pas. Hoe doen ze dat toch?
Lees verder

 

4 Tips voor werken met Office Templates

Een van de minst gebruikte, of verkeerd toegepaste functie van Microsoft Office is misschien wel de ‘templates’ functie. Echter, wanneer je deze juist toepast kunnen Office templates de gebruiker juist een flinke boost in productiviteit en werkervaring geven. De volgende tips kunnen jouw organisatie helpen bij het gebruiken en toepassen van deze Office templates.
Lees verder

 

ICT-trends in het onderwijs om rekening mee te houden

Hoe kunnen onderwijsinstellingen zich het beste voorbereiden op toekomstige onderwijsinnovaties en belangrijke ICT-trens? Deze whitepaper gaat dieper in op de ICT-trends voor 2018 die er het meeste uit springen. We gaan onder andere in op cloud-technologie, informatiebeveiliging, software & integratie, ICT-leiderschap & beleidsvorming en documentmanagement & archivering. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder.
Lees verder

Downloaden
 

Digitale transformatie - Van krijt naar cloud

Je kunt er niet meer omheen. Elke school heeft ermee te maken, de digitale transformatie. Boeken zijn tablets geworden, pennen maken plaats voor het toetsenbord en een schoolbord wordt niet meer beschreven met krijt. Het is een ontwikkeling die doorgaat en nog lang niet stopt!
Lees verder

 

Huisstijlmanagement trends voor 2018

Het belang van de huisstijl als onderdeel van de branding neemt alsmaar toe. De huisstijl dient als belangrijk middel om je corporate identity te onderscheiden van de concurrentie. Maar hoe kun je je als organisatie nu het beste onderscheiden? Lees hier over de nieuwe trends op het gebied van huisstijlkenmerken en huisstijlbewaking.
Lees verder

 

De 5 essentials van een Huisstijlhandboek

Steeds meer organisaties maken gebruik van een huisstijlhandboek. Hierin staan regels en richtlijnen voor het toepassen van de huisstijl in verschillende communicatie uitingen. Een goed huisstijlhandboek draagt bij aan het gebruiken en bewaken van de huisstijl van jouw organisatie en daarmee aan een professioneel bedrijfsimago. Het maken van zo’n handboek vraagt dan ook om de nodige tijd en aandacht. Maar waarom moet je dan zoal op letten? In deze blog worden de vijf essentiële onderdelen van een huisstijlhandboek behandeld.
Lees verder

 

Drie vragen aan… ethisch hacker Jan van Kampen

NS, de Efteling en de rijksoverheid. Een paar organisaties die ethisch hacker Jan van Kampen heeft geholpen bij het testen van de veiligheid van hun applicaties of websites. Met zijn 26 jaar oogt de afgestudeerd informatica-student misschien wel jong, maar op ethisch hackgebied is hij inmiddels best een oude rot in het vak. Drie vragen aan de innovatieve ondernemer over zijn drijfveren, zijn belangrijkste hack en zijn visie op hacken op school.
Lees verder

 

Huisstijlmanagement achter de schermen

Er is de laatste tijd veel kritiek op het onderwerp huisstijlmanagement. Critici geven aan dat huisstijlmanagement teveel vanuit het grafisch ontwerp wordt bekeken. De communicatieve en organisatorische kant van het managen van de huisstijl zou meer aandacht verdienen, omdat ook deze aspecten een belangrijk aandeel hebben in het onderscheiden met jouw ‘Corporate Identity’. Om deze aspecten te managen zijn verschillende maatregelen onderzocht waarmee de kwaliteit van huisstijlmanagement verhoogd kan worden.
Lees verder

 

Voldoen aan GDPR met de Microsoft Cloud

De Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) of ook wel GDPR, is de afgelopen maanden een veel besproken onderwerp. Vanaf 25 mei 2018 kun je zware boetes verwachten als je niet aan deze wetgeving voldoet. Wat is het en wat zijn de belangrijkste veranderingen voor het onderwijs? Bekijk de webcast en je bent weer helemaal op de hoogte!
Lees verder

Bekijk video
 

Automatische handtekening in Outlook

Wist je dat je met een uitbreiding op iWRITER 365 net zo snel en gemakkelijk e-mails kunt opstellen als documenten in Word? In deze blog legt iWRITER je uit hoe je dat doet.
Lees verder

 

Informatica schudt het stof van zich af

Niet iedereen weet dat informatica al sinds 1998 een examenvak is in de tweede fase van het voortgezet onderwijs. Het telt even zwaar mee als Engels, wiskunde B, geschiedenis of elk ander vak. Leerlingen kunnen het enkel kiezen als de school het aanbiedt en helaas wordt het slechts op de helft van de scholen aangeboden. Aangezien het vak op veel plekken is verouderd, gaat er nu een grote bezem door het vak en komen er allerlei nieuwe ontwikkelingen aan.
Lees verder

 

Wifi-lek: wie gluurt er met jou mee?

Afgelopen dagen was het in het nieuws, een wifi-lek dat diverse netwerken heeft geraakt. Hierdoor is het mogelijk dat kwaadwillenden kunnen meegluren met wat jij op het internet doet. Wat kun je hieraan doen? Lees er meer over in de blog.
Lees verder

 

De AVG is geen reden tot paniek

Als onderwijsinstelling heeft u een grote verantwoordelijkheid op het gebied van privacy. U heeft te maken met de gegevens van uw medewerkers én die van uw leerlingen. Vooral de gegevens van uw leerlingen zijn erg privacygevoelig, want het gaat niet alleen om de NAW-gegevens, maar ook om hun prestaties en welbevinden. Wees gerust, er is geen reden tot paniek! Het onderwijs in Nederland is van hoog niveau en u heeft nog ruim de tijd om uw onderwijsinstelling in overeenstemming met de AVG te brengen. In deze blog vertellen wij u graag meer over waar u rekening mee moet houden.
Lees verder

 

ICT basisvaardigheden. Zo belangrijk!

Eén van de vier componenten van digitale geletterdheid: ICT-Basisvaardigheden. Zo belangrijk. Ofwel, de vaardigheden die je nodig hebt om de werking van computers en netwerken te kunnen begrijpen. Ook moet je kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en daarbij de beperkingen kennen. Zowel als docent als leerling dien je deze skills te hebben. Je kunt als school met de mooiste technologieën werken, vooruitstrevend zijn hierin, maar mensen moeten ook weten HOE ze ermee werken.
Lees verder

 

Het belang van uniforme communicatie bij onderwijsinstellingen

Steeds meer onderwijsinstellingen ‘verhuizen’ net als veel bedrijven naar de cloud. Projecten als “digitaal werken” zijn initiatieven die bij verschillende onderwijsinstellingen hoog op de agenda staan. Tevens spelen ontwikkelingen als internationalisering en AnyPlace AnyTime ook een belangrijke rol, die Microsoft door middel van onder andere Office 365 binnen veel onderwijsinstellingen implementeert en aanbeveelt. Maar ook het imago van een (hoge)school en universiteit begint steeds belangrijker te worden.
Lees verder

 

Office 365 Update

Vier keer per jaar verzorgen wij onder de naam Office 365 Journaal een webinar waarin wij de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van Office 365 doorlopen. Heb je het Journaal van September gemist? In dit artikel gaan we kort in op de belangrijkste onderwerpen.
Lees verder

 

Cyberpesten - Wat kunt u als schoolbestuur doen?

Deze week is het de “Week tegen pesten”. Dit jaar met specifieke aandacht voor online pesten. Online pesters zijn vaak anoniem, waardoor het een erg makkelijke en laffe manier van pesten is. Online pesten is heel naar, want het blijft niet binnen de muren van de school of het schoolplein. Je kunt er niet voor weglopen, het is er altijd. Het is dan ook terecht dat er in de week tegen pesten dit keer expliciet aandacht aan cyberpesten gegeven wordt. Maar hoe gaat u hier nu mee om als school?
Lees verder

 

Aan de slag met open en online onderwijs

De 11 projecten die uit de eerste ronde van de stimuleringsregeling kwamen zijn erg uiteenlopend. Toch waren de projectleiders van deze projecten het er over eens dat de geleerde lessen veelal overeen kwamen. Op verzoek van SURF hebben de projectleiders de koppen bij elkaar gestoken voor 9 aanbevelingen. Wil jij binnenkort aan de slag met open en online onderwijs? Dan komen deze 9 aanbevelingen vast goed van pas!
Lees verder

Downloaden
 

Oog voor adoptie. Zo belangrijk.

Door de verandering in behoeftes van mensen en nieuwe mogelijkheden door technologie is niet alleen de inzet van ‘nieuwe’ of slimmere ICT belangrijk. Een nieuwe werkwijze die mogelijk wordt gemaakt door de implementatie van technologie slaagt alleen door óók oog te hebben voor adoptie en ontwikkeling.
Lees verder

 

Automatisering in het onderwijs: hoe pak je het aan?

In het onderwijs wordt gebruik gemaakt van grote hoeveelheden digitale documenten. Door het digitale werken worden grote stappen gezet in de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Nieuwe uitdagingen moeten echter ook aangepakt worden. Lees snel verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden van automatisering in het onderwijs.
Lees verder

Downloaden
 

10 weken de Surface Book uitproberen en reviewen

Ronald Staal is Teamleader bij Dom Helder Camaraschool, IT specialist op het VCOG en Eigenaar en Trainer bij Ronald Staal - Training & Advies. Hij werkt al enige tijd met de Surface Pro 4 en dat bevalt hem prima. Als IT-specialist heeft SPEYK gevraagd of hij 10 weken de Surface Book wil testen en zijn bevindingen wil vastleggen. Ronald deelt zijn ervaringen uit de praktijk waardoor jij makkelijk kan beslissen of dit apparaat de moeite waard is om aan te schaffen. In deze eerste video komen enkele nadelen van de Surface Pro 4 aan bod. Verder de allereerste indruk van de Surface Book.
Lees verder

 

De HoloLens: van idee naar 3D

Twee maanden terug blogde Paulien Lakeman enthousiast over nieuwe technologie in het onderwijs: De HoloLens. Hierin vertelde ze dat ze vanuit SLBdiensten zoveel mogelijk aan de slag willen met scholen om toepassingen te ontwikkelen voor de HoloLens die betekenis hebben in het onderwijs. Één van de scholen die erg enthousiast werd van dit idee en een paar goede initiatieven bij SLBdiensten neerlegde is het Montessori College in Nijmegen. In samenwerking met hun ICT-afdeling en drie docenten organiseerden ze een brainstormsessie, waarbij ze aan de hand van demo’s en het ervaren van de HoloLens zelf, uiteindelijk met geweldige inspiratie terugkeerden naar hun kantoor in Amsterdam.
Lees verder

 

Doordacht werken in Microsoft Teams!

Microsoft Teams is een productiviteitstool van Microsoft om eenvoudig samen te werken. Voordat je met een nieuwe tool gaat werken, raden we je aan eerst na te denken. Ofwel doordacht starten met een nieuwe werkmethode. Met wie start je een team (intern/extern/functies etc.)? En wat doe je als je eenmaal in een team zit? In deze blog een aantal voorbeelden om in Teams te werken als communicatiemiddel en als samenwerkingsplatform.
Lees verder

 

Documentmanagement: waarom het zo belangrijk is

Papier is nog altijd de administratieve spil van onderwijsinstellingen. Documenten zijn belangrijk en ze moeten gemakkelijk terug te vinden zijn. Daarnaast wil je ze delen met collega’s en op de juiste manier archiveren. Dit alles bij elkaar noemen we documentmanagement. Deze whitepaper neemt onderwijsinstellingen mee in het proces waarom documentmanagement zo belangrijk is.
Lees verder

Downloaden
 

Nieuwe privacy regels mei 2018, waar staat uw instelling momenteel?

In mei 2018 wijzigen een aantal privacywetgevingen. Bent jij al goed op de hoogte? Jeroen Bosman, Productmanager Training en Advies bij SLBdiensten schreef daarover.
Lees verder

 

Uniforme communicatie is een must voor elke onderwijsinstelling

In een concurrerende onderwijsmarkt is het voor onderwijsinstellingen belangrijker dan ooit om zich te onderscheiden. Maar hoe zorg je voor een eenduidige en professionele uitstraling van je communicatie uitingen? Deze whitepaper neemt je mee in de wereld van digitaal werken met Office 365 voor een uniforme communicatie.
Lees verder

Downloaden
 

3 maatregelen om een datalek te voorkomen

De boete die de Autoriteit Persoonsgegevens een organisatie op kan leggen voor datalekken of onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens is 10 procent van de jaaromzet tot een maximum van €820.000. Organisaties kunnen deze boete minimaliseren of zelfs voorkomen wanneer aangetoond kan worden dat er passende maatregelen zijn getroffen om een datalek te voorkomen. Hoe je dit kunt doen? In een serie van twee blogs geven we je zes tips!
Lees verder

 

Digitaal onderwijs dat ook echt werkt

Het digitaal onderwijs is geen hype, maar een blijvertje. Het digibord doet steeds meer zijn intrede en ook computerprogramma’s kunnen heel leerzaam zijn. Kinderen worden zo op de digitale wereld voorbereid en het leren wordt ook leuker. Maar dan moeten alle digitale hulpmiddelen wel werken. 5 tips om nog beter digitaal onderwijs te geven.
Lees verder

Downloaden
 

Het belang van informatiemanagement

In gesprekken met contactpersonen kwam ik er achter dat de meeste scholen de functie van informatiemanager wel kennen, maar dat deze vanuit de bestaande budgetten vaak niet ingevuld zijn. Een informatiemanager, verbonden aan een school, legt de verbinding tussen IT en onderwijs. Daar ligt vaak een onontgonnen terrein, waar wel waarde in zit. Er kan bijvoorbeeld veel geld bespaard worden met het schrappen van overbodige applicaties. Ik denk dat het het daarom alleen al meer dan waard is om (her)allocatie van het budget te overwegen en de functie van Informatiemanager in het leven te roepen.
Lees verder

 

Doe jij de voordeur goed dicht?

De laatste tijd is de wet datalekken behoorlijk veel in het nieuws. We lezen met enige regelmaat over datalekken met betrekking tot persoonsgevoelige informatie die hebben plaatsgevonden en de hoge boetes die daarmee gepaard kunnen gaan. Uiteraard heel vervelend, maar stel nou dat er geen persoonsgevoelige informatie op straat komt te liggen en/of ongewenst vernietigd wordt, maar het bedrijf kritische informatie betreft?
Lees verder

 

Een sterke merkidentiteit… welke rol heeft software hierin?

Het imago van een hogeschool en universiteit begint steeds belangrijker te worden. Binnen deze onderwijsinstellingen is in de loop der jaren een groei van nieuwe faculteiten, onderzoeksgroepen en expertise labs ontstaan. Dit resulteerde in een wildgroei aan diverse sjablonen en lay-outs. Hoe ga je hiermee om? Lees er meer over in deze blog.
Lees verder

 

Iedereen kan coderen. Ook jij!

Altijd al willen leren programmeren? Perfect, want er is een nieuwe Minecraft Designer tutorial gratis beschikbaar op http://code.org/minecraft waarmee je heel eenvoudig een eigen “Minecraft” spel, maakt. En als je als ouder of leraar een beetje van puzzelen houdt, heb je het zo onder de knie. Voor je het weet, bouw je met je kinderen of met de hele klas, een eigen Minecraft wereld waarin je als beginnende programmeur zelf bepaalt hoe het spel eruit komt te zien.
Lees verder

 

Altijd en overal een uniforme huisstijl

Communicatie is hét uithangbord van elke organisatie. Daarom is het cruciaal dat alle documenten in dezelfde huisstijl en inhoudelijk foutloos worden verstuurd. Met iWRITER 365 is de huisstijl van jouw organisatie in alle Office-bestanden uniform, on premise en vanuit de cloud. De oplossing kreeg de derde prijs in de categorie ‘Beste gebruikersinterface voor een Office-invoegtoepassing’ en is sinds 30 november beschikbaar in de Office Store.
Lees verder

 

ROC Rivor - Werkplek & Server beheer

“ICT is van cruciaal belang voor ons onderwijs. Daarmee faciliteren we modern en studentgericht onderwijs. Continuïteit en betrouwbaarheid zijn daar sleutelwoorden bij. SPEYK voorziet hierin door een partnership van vertrouwen en ambitie voor het beste onderwijs.” Emile ter Horst, Hoofd Stafdienst Onderwijs & Innovatie (ICT/IM).
Lees verder

 

Meldplicht datalekken – wat houdt het in?

Zoals je wellicht weet is dit jaar de Meldplicht Datalekken ingegaan als onderdeel van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). De belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens in Nederland zijn vastgelegd in deze WBP. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waakt over de uitvoering van deze wet en houdt dus toezicht op de naleving van de wettelijke regels voor bescherming van persoonsgegevens. Maar wat zijn nu precies persoonsgegevens en wanneer is er sprake van een datalek? We vertellen je er graag meer over!
Lees verder

 

Wereldrecord programmeren helpt kinderen digitale vaardigheden opdoen

Stichting CodeUur trapt de Europese Codeweek af met een wereldrecord programmeren. 10.000 kinderen zorgen ervoor dat 14 oktober 2016 de boeken ingaat door allemaal tegelijk een programmeerles te volgen. Microsoft is als partner betrokken bij de recordpoging, omdat we het belangrijk vinden om zoveel mogelijk kinderen in contact te laten komen met technologie en ze digitale vaardigheden bij te brengen. 10.000 kinderen is een mooi aantal, maar vergeleken met het totale aantal kinderen op Nederlandse scholen, maakt het duidelijk hoeveel kinderen er nóg niet in contact zijn gekomen met programmeren in de klas.
Lees verder

 

10.000 jonge programmeurs gaan het Guinness World Record verbreken

Wat hebben het Guinness Book of Records en computerwetenschap met elkaar gemeen? Op 14 oktober doen Nederlandse scholen een gooi naar het wereldrecord programmeren. Het Nederlandse NGO CodeUur, scholen, leraren en het ministerie van onderwijs hebben hun handen ineen geslagen om het record van het aantal programmeurs op één dag te verbreken. Een gemiddeld klaslokaal zal nét niet groot genoeg zijn voor deze mega recordpoging. Er doen namelijk niet minder dan 10.000 basisschoolkinderen, 500 vrijwilligers en 500 scholen mee. (Dit is een Engelse blog)
Lees verder

 

ICT en onderwijs: Project tablets en Office bij VCOG

Kijk mee met het VCOG uit Groningen. De VCOG is het schoolbestuur van de tien christelijke basisscholen in de stad Groningen en Hoogkerk. SPEYK heeft haar bijdrage geleverd in het advies en de implementatie van Office 365.
Lees verder

 

Digitalisering in het onderwijs: de infrastructuur versimpelen

Digitalisering is in het onderwijs erg belangrijk. Calvijn Juliana in Rotterdam innoveert continu om de leerlingen de veiligheid te bieden die ze nodig hebben. Deze praktijkcase gaat dieper in op de uitdaging, oplossing, voordelen en kostenbesparing bij de implementatie van Microsoft Intune. Bekijk de video en lees de praktijkcase hier.
Lees verder

Downloaden
 

Open en online onderwijs heeft de toekomst

Steeds meer onderwijsinstellingen krijgen te maken met open en online onderwijs. Dit is niet nieuw, open universiteiten maken er al jaren gebruik van, maar onderwijs instellingen gaan het nu op grote schaal inzetten. Waar krijgen ze dan mee te maken? Waarom is het zo belangrijk voor scholen? Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Op al deze vragen krijg je in vijf hoofdstukken antwoord.
Lees verder

Downloaden
 

Learning analytics in het hoger onderwijs: kansen & uitdagingen

Big data ligt voor het oprapen bij onderwijsinstellingen. Elke student laat tenslotte een digitaal spoor achter, van oriëntatie tot alumnus. Het zou toch zonde zijn als deze informatie niet wordt gebruikt? Tegen welke uitdagingen lopen hoger onderwijsinstellingen aan als het gaat om learning analytics? Lees meer over de kansen en uitdagingen van Learning analytics bij hoger onderwijsinstellingen.
Lees verder

Downloaden
 

Gepersonaliseerd leren faciliteren met technologie

Gepersonaliseerd leren is de afgelopen jaren een populair onderwerp geworden binnen het onderwijs. Wereldwijd biedt technologie scholen de mogelijkheid om gepersonaliseerde leertrajecten te ontwikkelen voor individuele studenten en kan daarnaast waardevolle feedback leveren voor docent en student. In deze whitepaper belichten we uitvoerig hoe technologie gepersonaliseerd leren faciliteert.
Lees verder

Downloaden
 

Technologie betrekken in het leerplan van docenten

Moderne technologieën krijgen een steeds grotere rol in het onderwijs. De student van de toekomst heeft de steun van een docent nodig om hierin te groeien en zijn voordeel te behalen. Wat is de rol van een docent in dit proces? Hoe past technologie in het curriculum van de toekomst? Lees in deze uitgebreide whitepaper meer over de rol van technologie in het curriculum van de toekomst.
Lees verder

Downloaden
 

Hoe is ICT-docentprofessionalisering momenteel georganiseerd?

Hoe is ICT-docentprofessionalisering in onderwijsinstellingen op dit moment georganiseerd? Dit uitgebreide onderzoeksrapport gaat in op de ICT-bekwaamheden van docenten en docentprofessionalisering. Het onderzoek is uitgevoerd onder 57 verschillende onderwijsinstellingen. Uit deze onderwijsinstellingen zijn 10 good practices uitgezocht en inspirerende lessen getrokken.
Lees verder

Downloaden
 

De toegevoegde waarde van open textbooks voor het onderwijs

Hoewel het fenomeen open textbooks in nederland nog relatief onbekend is, slaat het concept in onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Afrika behoorlijk aan. Open textbooks zijn studieboeken die gratis online verkrijgbaar zijn en uitgegeven zijn onder een open copyrightlicentie en dus vrij zijn voor hergebruik en/of aanpassingen. In dit artikel behandelen we onder meer met welk doel open textbooks zijn ontstaan, bieden we een overzicht van de beste platforms voor open textbooks en bespreken we de ervaringen van Nederlandse experts met dit fenomeen.
Lees verder

Downloaden
 

Microsoft helpt kinderen zich in eigen tempo te ontwikkelen

Om straks te kunnen aansluiten op de internationale arbeidsmarkt, is het belangrijk dat onze kinderen nu al beginnen met het aanleren van technische, digitale en sociale vaardigheden – ook wel te omschrijven als de vaardigheden van de 21ste eeuw. Reden voor Microsoft om verschillende activiteiten op dit vlak te ondersteunen, zoals het ondertekenen van CodePact, onze deelname aan CodeWeek en Hour of Code, en nog veel meer. In 2016 zetten we deze lijn voort, onder andere met de acquisitie en verdere ontwikkeling van MinecraftEdu en de introductie van Learning Tools for OneNote.
Lees verder

 

Veilig mobiel werken en leren. Enterprise Mobility Suite.

Enterprise Mobility Suite is een groep producten die email en andere bedrijfsgegevens op mobiele apparaten beveiligt. De Microsoft Enterprise Mobility-oplossingen zijn nauw geïntegreerd met Microsoft Office. Deze oplossing levert beheerde mobiele productiviteit met Microsoft Office op verschillende apparaten.
Lees verder

 

Beleef de digitale tour!

IPON is al vele jaren de informatie- en inspiratiebron voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is en bij de les wil blijven op gebied van onderwijsinnovatie maar tevens ook van ICT-toepassingen en -diensten. Het doel van IPON is om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs en innovatie op een creatieve manier aan het onderwijs te presenteren.
Lees verder

 

’t Ravelijn succesvol met digitaal onderwijsplatform Volution

Vanaf dit nieuwe schooljaar werkt ’t Ravelijn succesvol met het digitaal onderwijsplatform van Volution. Enkele jaren geleden heeft ’t Ravelijn het domeinleren geïntroduceerd, dit wordt vorm gegeven door leertaken. Voor alle vakken worden leertaken gemaakt. Een leertaak is een studie-eenheid die een beschrijving geeft van de taak van een leerling per vak en per week.
Lees verder

 

De invloed van technologische ontwikkelingen op het onderwijs

Technologie heeft een grote invloed op de manier waarop onderwijsinstellingen communiceren, studenten leren en docenten lesgeven. Ondanks alle voordelen voor het onderwijs staan technologieafdelingen in het onderwijs constant onder druk door nieuwe technologische investeringen. Lees in deze whitepaper meer over het onderzoek van IDC Government Insights waarin elf scholen werden geïnterviewd over hun technologische investeringen.
Lees verder

Downloaden
 

Het vormgeven van onderwijsveranderingen met monitoring en evaluatie

Omdat het onderwijsproces onderhevig is aan veranderingen, is het belangrijk om deze veranderingen in goede banen te leiden en iedereen een goed overzicht te geven van wat er speelt. De juiste monitoring en evaluatie (M & E) kan helpen onderwijsveranderingen vorm te geven. Lees hierover meer in de volledige whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

Strategisch plannen en organisatorische capaciteiten in het onderwijs

Het voeren van een goede onderwijsstrategie is niet makkelijk. Momenteel is er een grote focus op een op onderzoek gebaseerd beleid. Waarom haalt het onderwijs niet meer winst uit een op onderzoek gebaseerde aanpak? Lees hierover meer in de volledige uitgebreide whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

Krachtig onderwijs in Europa door innovatie en onderzoek

Europa besteed steeds minder geld aan de innovatie van onderwijs en dit is een bedreiging voor het groeipotentieel. We moeten meer focussen op een aanpak voor effectieve en kwalitatief hoger onderwijs voor iedereen. Daarnaast is het goed om te herinvesteren in innovatie, capaciteitsopbouw en onderwijsonderzoek. Lees in deze whitepaper meer over de hiervoor genoemde punten. Verder gaat de whitepaper dieper in op mogelijke oplossingen en reglementen.
Lees verder

Downloaden
 

Transformeer uw leeromgeving voor de 21ste eeuw

Het creëren van een moderne, slimme leeromgeving is een grote uitdaging voor veel onderwijsinstellingen. Het vergt een nieuwe methode van denken, leren en lesgeven. Wilt u weten hoe uw onderwijsinstelling een moderne, slimme leeromgeving kan creëren voor uw leerlingen en leraren? Download dan geheel vrijblijvend de whitepaper ‘Transforming Learning Environments for Anytime, Anywhere learning for all’
Lees verder

Downloaden
 

School van de Toekomst draagt bij aan een nieuwe, digitale generatie

In maart 2014 sloegen de jongerenorganisaties NJR, CNV Jongeren en FNV Jong de handen ineen. Als team ‘Hete Pepers’ gingen ze aan de slag om onze jeugd een boost te geven op de arbeidsmarkt. Met Microsoft en vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid SterkTeam als founding partners, en IT-Randsteden als IT-opleidingsspecialist was een unieke samenwerking geboren. Dat er in de samenleving behoefte was aan deze landelijke impuls bleek niet alleen uit de hoeveelheid deelnemers maar ook uit het grote aantal organisaties waarmee we konden optrekken.
Lees verder

 

Transformeer leeromgevingen voor Anytime, Anywhere Learning for All

Deze paper ontdekt innovatieve nieuwe leeromgevingen en gaat op zoek naar nieuwe digitale applicaties voor leerlingen en leraren. Daarnaast word je in deze paper geholpen 21st century leeromgevingen te definiëren, die steeds meer mobile- en cloud-based zijn. Dit is een grote uitdaging voor onderwijsinstellingen over de gehele wereld. Het vraagt onderwijsinstellingen de manier waarop wordt gedacht, lesgegeven en geleerd te veranderen. ALC’s (Adaptive Anytime Anywhere Learning Communities) kijken naar digitaal leren vanuit een breder perspectief dan persoonlijke of digitale leeromgevingen.
Lees verder

Downloaden
 

Tablets maken leren leuker

De basisschool Rivierenwijk in Deventer heeft samen met twee andere basisscholen meegedaan aan de pilot Windows 8-tablets in de klas. Tijdens deze pilot hebben de drie basisscholen onderzocht hoe het gebruik van de tablet hun onderwijs kan verrijken en welke impact het gebruik van de tablet betekent voor zowel de leerling, de resultaten van de leerling en de leraar.
Lees verder

Downloaden
 

ICT-Summer School in het teken van samenwerken met ICT

Het was hard werken tijdens de Microsoft ICT Summer School op 20 augustus 2014 in het hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol. Een groep van 24 enthousiaste leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs kregen onder meer een intensieve training in het gebruik van Microsoft OneNote als digitaal leermiddel. Daarnaast was er volop aandacht voor de rol van ICT in het onderwijs.
Lees verder

 

Ontwerp- en implementatiegids voor 1:1 leerprogramma’s

Het Microsoft Educator Netwerk heeft in samenwerking met het Anytime Anywhere Learning Foundation deze ontwerp- en integratiegids geschreven voor schooldirecteuren die overwegen om 21st century techniek te implementeren om resultaten van leerlingen te verbeteren of hier al mee bezig zijn. Lees deze gids om meer te komen weten over 1:1 leren en of als gids voor het ontwerpen en integreren van 21st century techniek.
Lees verder

Downloaden
 

Kinect maakt van leren spelen

De verschillende mogelijkheden van Kinect in de klas passen enorm goed bij de actuele thema’s in het onderwijs zoals samenwerken, creativiteit en 21st century skills. In dit artikel komen meerdere mensen aan het woord over de toepassingen en voordelen van Kinect in de klas. Wilt u meer lezen? Download dan geheel vrijblijvend dit artikel.
Lees verder

Downloaden
 

Windows XP Migratie Sessie door SLBdiensten en Microsoft

Het is inmiddels alweer 15 jaar geleden dat Microsoft begon met de ontwikkeling van Windows XP. In die tijd is er een hele hoop veranderd, waaronder de techniek en de manier waarop mensen dit gebruiken. 8 april 2014 zal Microsoft stoppen met het ondersteunen van Windows XP, redenen genoeg dus om over te stappen naar Windows 7 of Windows 8. In dit dossier vindt u een verslag en de presentaties van de Windows XP migratiebijeenkomst – georganiseerd door SLBdiensten en Microsoft. Aan de hand van dit dossier kan u geholpen worden met de migratie vanaf Windows XP in uw eigen onderwijsinstelling.
Lees verder

Downloaden
 

Maak optimaal gebruik van uw intranet

Binnen de meeste organisatie is het stil op het intranet. Zelfs een beetje te stil. Intranet zou een drukke plek moeten zijn waar medewerkers kennis en informatie uitdelen. In realiteit is het helaas vaak niet zo. In deze whitepaper leest u hoe technieken u kunt toepassen om het intranet om te bouwen tot een bruisend netwerkomgeving voor de gehele organisatie.
Lees verder

Downloaden
 

De toegevoegde waarde van Kinect voor het onderwijs

Sommige leerlingen leren aantoonbaar beter door aanraking en doordat ze fysiek bij de leerstof worden betrokken. Voor anderen geldt dat het leren als vanzelfsprekender wordt ervaren door de directe relatie tussen omgeving en lesinhoud, door de simulaties van herkenbare omgevingen/situaties of door de directe verbindingen met echte objecten/personen. Hierdoor beklijven kennis en vaardigheden veel beter. Kinect kan zowel het lesgeven als het leren ondersteunen.
Lees verder

 

Kinect als veilige experimenteertool

Experimenteren met nieuwe omgevingen, middelen of materialen. Het oefenen van nieuwe vaardigheden. Jezelf verplaatsen in een andere persoon. Ervaringen opdoen vanuit een bepaalde rol of functie. Een lastig sociaal gesprek voeren via een character. Door de virtuele omgeving biedt Kinect een veilige experimenteerruimte. En door de mogelijkheden de werkelijkheid naar welke omgeving ook te modelleren, kunnen deze experimenten in een waarheidsgetrouwe omgeving plaatsvinden, die zeer nauw aansluit bij de - voor de gebruiker - herkenbare werkelijkheid.
Lees verder

 

Kinect als manier om specifieke lesinhoud effectief over te dragen

Dat je met digitaal leermateriaal de lesinhoud soms beter kan overdragen dan via de traditionele, offline manier, is al ruimschoots bewezen. Dat beweging daarbij ook een toegevoegde waarde kan hebben, bewijzen allerlei Kinect applicaties. Je leert beter begrijpen hoe een klok werkt door met de seconden-, minuten- of urenwijzer mee te bewegen en daardoor letterlijk het verschil in snelheid te voelen. Kennis vergaren over een omgeving door je er letterlijk een weg doorheen te moeten banen.
Lees verder

 

Kinect als kans om anders te (laten) leren

Leren met je lichaam is heel vanzelfsprekend. Kennis doe je op door waar te nemen. Vaardigheden neem je over door gedrag te kopiëren. Impliciet beweeg je daarbij altijd, al dan niet bewust. Kinect maakt ‘vernieuwend onderwijs’ mogelijk. Het geeft het leren met je lijf een geheel nieuwe dimensie.
Lees verder

 

Alles over Het Nieuwe Werken - Hoe? en Wat?

Iedereen is er wel bekend mee: Het Nieuwe Werken. Dankzij Het Nieuwe Werken zijn medewerkers niet meer verbonden aan hun kantoor om projecten af te ronden. In deze paper worden vragen behandeld die een organisatie zichzelf moet stellen vóór het implementeren van Het Nieuwe Werken. Download voor meer tips en trucs over Het Nieuwe werken geheel vrijblijvend deze whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

4 onmisbare zaken voor adoptie van uw kennis- en samenwerkingsplatform

Wanneer een nieuw en effectiever platform voor kennisdelen en samenwerken is geïmplementeerd, zijn het uiteindelijk studenten, docenten en medewerkers binnen uw onderwijsinstelling die dit platform moeten gaan gebruiken. Maar hoe kan u ervoor zorgen dat de uiteindelijke gebruikers enthousiast raken om met dit platform aan de slag te gaan? Waar moet aan gedacht worden om hen zover te krijgen dat zij het nieuwe platform gaan gebruiken in de dagelijkse werkzaamheden? In dit artikel worden vier onmisbare zaken voor het creëren van draagvlak binnen uw organisatie besproken , met als doel de adoptie van een nieuwe manier van werken door uw medewerkers.
Lees verder

Downloaden
 

Bouw eenvoudig een social media sharing site

Social media wordt steeds meer gebruikt door organisaties als communicatiemiddel. Met social media kunnen instellingen gemakkelijk content verspreiden naar een grote groep. Met SharePoint 2013 oftewel ContosoTube kunnen instellingen gemakkelijk een social media sharing site bouwen waarmee ze berichten en video’s in eigen stijl kunnen verspreiden.
Lees verder

Downloaden
 

Moderniseer uw database platform met hybride IT

Als het gaat om database management systemen is het niet altijd wenselijk om te kiezen voor een cloud oplossing. Bijvoorbeeld omdat de toepassing complex is of de database gevoelige of geheime informatie bevat. Andere toepassingen vragen juist om schaalbaarheid. In dat geval kan een hybride IT strategie uitkomst bieden. Zo is het toch mogelijk te profiteren van schaal- en kostenvoordelen van de cloud.
Lees verder

Downloaden
 

Overview of accessibility in Windows 8, tutorials, and keyboard shortcuts

Dit document laat zien welke opties Windows 8 heeft om de toegankelijkheid van de computer te vergroten. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van spraakherkenning en ‘touch’ zijn er meer mogelijkheden om de technologie op ieders situatie aan te passen – ongeacht iemands leeftijd of beperking. Het gebruik van toetsenbord, muis en ‘touch’ komt aan de orde, als ook de verschillende sneltoetsen.
Lees verder

Downloaden
 

Stroomlijnen van administratieve processen in het hoger onderwijs

Gestroomlijnde administratieve processen binnen het hoger onderwijs zijn enorm van belang gezien de druk op de financiering, toename van het aantal ingeschreven studenten en een teruglopend bedrag aan schenkingen. En ook omdat de overheid eisen stelt aan boekhouding en rapportage. Dit document laat zien hoe het hoger onderwijs administratieve processen kan stroomlijnen met Microsoft Dynamics, een krachtige tool voor het beheer van verschillende organisatorische functies en data.
Lees verder

Downloaden
 

Stabiele ICT-omgeving zonder een heel IT-team

Door veel snel opkomende technieken was het voor de ICT-medewerkers van het CSG Calvijn ingewikkeld om aan de vraag te blijven voldoen die vanuit het onderwijs wordt gesteld op het gebied van elektronische leeromgevingen en complexe netwerken. Hierom hebben ze besloten een deel van hun IT uit te besteden aan IT-Workz.
Lees verder

 

Digitaal studenten bij de les houden

Het hedendaagse onderwijs zit vol met allerlei vraagstukken als 'Hoe kunnen we een les laten aansluiten bij de belevingswereld van de student?' en 'Hoe kunnen we op een informele manier leerlingen uitdagen om met lesmateriaal aan de slag te gaan?'. In deze video wordt de implementatie van VidiTeach - voor het creëren en gebruiken van video's in de les - bij het Sint Oelbertgymnasium besproken.
Lees verder

 

Verbeteren of veranderen

Jan Broeken - directeur bij IT-Workz - bespreekt in deze whitepaper de veranderingen die IT in de maatschappij op verschillende gebieden heeft veroorzaakt. Verder komt de impact van de technologische ontwikkelingen op het onderwijs aan bod. De vraag is of met ICT het onderwijsproces kan worden veranderd.
Lees verder

 

Wat is innovatie?

Henk Voermans - Manager Innovatie IT-Workz - behandeld in deze blog de vraag 'Wat is Innovatie?'. Henk Voermans stelt dat Innovatie altijd het doel moet hebben een knelpunt op te lossen of om huidige processen te verbeteren en onderscheidt drie soorten innovatie: het verbeteren van iets bestaands, het combineren van reeds bestaande dingen die samen iets volledig nieuws kunnen vormen of het ontwikkelen van iets compleet nieuws wat nog niet bestaat.
Lees verder

 

Visualiseer wiskunde met Microsoft Mathematics 4.0.

Veel studenten worstelen met vakken als wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Om uw studenten betrokken te krijgen bij en ze te helpen beter grip te krijgen op deze materie is er nu een krachtig systeem met een gebruikersvriendelijke interface. Hiermee worden complexe vergelijkingen gevisualiseerd en worden studenten geholpen doordat probleemstellingen snel en duidelijk kunnen worden opgelost.
Lees verder

Downloaden
 

Onderzoek naar tablets in het onderwijs

Het werken met de tablet geeft de leerling de vrijheid om op iedere gewenste plek eenvoudig te werken. Leerlingen kunnen eenvoudig interactief en spelenderwijs leren aan de hand van onder meer video’s en spelletjes. Zo wordt het onderwijs op een verfrissende nieuwe manier ondersteund. In dit onderzoek wordt de tablet getest voor het onderwijs.
Lees verder

Downloaden
 

Gamification in het onderwijs

Wanneer er game-elementen gebruikt worden in non-game contexten spreekt met van 'Gamification'. Gamification krijgt sinds een aantal jaar ook veel aandacht in het onderwijs. In deze whitepaper wordt de meerwaarde van gamification voor het onderwijs uiteengezet en wordt de relatie van Gamification met ICT ook besproken.
Lees verder

Downloaden
 

Voorwaarden voor een succesvolle flipped classroom

Vandaag de dag is men in het onderwijs voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om het onderwijs te verrijken en studenten uit te dagen tijdens het leren. De inzet van nieuwe technologische leermiddelen sluit aan bij de wensen van de moderne student en verhoogt daarmee de motivatie. Een mix van nieuwe technologische middelen maakt het onderwijsconcept ‘Flipping the Classroom’ mogelijk.
Lees verder

Downloaden
 

Gepersonaliseerd leren met toegankelijke technologie

Onderwijsinstellingen hebben de verantwoordelijkheid om toegankelijke technologieën te leveren die kunnen worden aangepast aan de behoeften van iedere student. Het doel van deze gids is onderwijzers te informeren over toegankelijkheid en toegankelijke technologie zodat iedere student – en vooral die met een leerprobleem of een fysieke handicap – de mogelijkheid heeft te leren met technologie.
Lees verder

Downloaden
 

Een platform voor onderwijs analytics

Het Microsoft Platform voor Education Analytics (MPEA) is een geïntegreerde technologie architectuur. Deze architectuur is bedoeld om iedereen binnen het basis- en voortgezet onderwijs te verbinden met de informatie die zij nodig hebben. Deze whitepaper beschrijft het Microsoft Platform voor Education Analytics en legt uit hoe technologie die al in bezit is over de breedte van basisscholen en het voortgezet onderwijs kan worden ingezet.
Lees verder

Downloaden
 

Het maximale halen uit bestaande IT-middelen

In de IT-omgeving van de 21ste eeuw wilt IT minder graag netwerkrestricties of apparaatstandaardisatie opleggen. Hierdoor krijgen zij met minder mensen en een steeds kleiner budget te maken met nieuwe uitdagingen in security, data-integriteit, prestatie en ondersteuning te maken. In deze whitepaper leest u hoe uw organisatie het maximale kan halen uit bestaande IT-middelen en worden in het specifiek drie gebieden besproken, namelijk datacenter management voor de private cloud, dekstop-/apparaat-/applicatiemanagement voor overal-altijd leren en security/identiteitsmanagement.
Lees verder

Downloaden
 

E-learning oplossingen voor een effectieve leeromgeving

E-learning oplossingen voor een effectieve leeromgeving versterken face-to-face educatie met web-based communicatie, bronnen en middelen. Dit levert de uitdagende leerervaring die de hedendaagse student nodig heeft. In deze whitepaper leest u hoe u de creativiteit en leerresultaten van uw studenten kan ontketenen.
Lees verder

Downloaden
 

Enterprise Resource Planning (ERP) oplossing voor het onderwijs

Tegenwoordig moeten onderwijsinstellingen steeds meer kunnen doen met minder. Hierdoor proberen zij manieren te zoeken om de controle op kosten te behouden en toch programma’s te behouden en diensten van hoge kwaliteit te leveren. Deze uitdagingen kunnen worden aangegaan met een krachtige Enterprise Resource Planning (ERP) oplossing.
Lees verder

Downloaden
 

Het maximale halen uit de IT Infrastructuur

In dit veranderlijke computerlandschap moet uw IT organisatie ontdekken wat de beste manier is om dit landschap te kunnen blijven ondersteunen. Recentelijke innovaties in cloud computing, virtualisatie en security zouden hierbij kunnen helpen en vaak is deze technologie al in huis. Deze moet echter alleen nog worden geactiveerd. In deze whitepaper leest u hoe u met een nieuwe IT strategie het maximale kan halen uit uw bestaande IT infrastructuur.
Lees verder

Downloaden
 

Security oplossingen voor het onderwijs

Huidige communicatie- en samenwerkingstechnieken hebben voor een revolutie in het onderwijs gezorgd. Leren, lesgeven en onderzoek doen wordt steeds interactiever. Maar deze technieken brengen ook nieuwe kwetsbaarheden met zich mee. In deze whitepaper leest u over oplossingen die uw onderwijsinstelling kunnen voorzien van een beveiligde, efficiënte technology infrastructuur.
Lees verder

Downloaden
 

Microsoft Dynamics GP for Education

Microsoft Dynamics GP is een compleet platform dat veel takken van sport kan automatiseren: financieel management, project accounting, human resource management, business analytics en een studentvolgsysteem. Lees over dit systeem in de whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

SIGMA initiatief voor het identificeren van vroegtijdige schoolverlaters

Vroegtijdige schoolverlaters zijn een probleem voor het voortgezet onderwijs. Vroegtijdige signalering van deze jongeren is een must, maar de juiste instrumenten hiervoor ontbreken dikwijls. De whitepaper introduceert een technologische methode, genaamd SIGMA, om die signalering succesvol vorm te geven. Lees meer over continue data-analyse, toezicht, gegevensverzameling en het trainen van personeel voor de toepassing van SIGMA.
Lees verder

Downloaden
 

School van de toekomst bouwen

Technologische ontwikkelingen veranderden het dagelijkse leven, de economie en het beroepsleven aanzienlijk in de afgelopen decennia. Toch is onderwijs in al die tijd vrijwel hetzelfde gebleven. Deze visionaire whitepaper gaat in op Het Nieuwe Leren en daarmee op een nieuw model: De School van de Toekomst.
Lees verder

Downloaden
 

Administratie software voor het onderwijs

Overheden controleren onderwijsinstellingen steeds strenger op Accountability. Om de continuïteit te waarborgen zijn de transparantie in competenties van docenten, HRM, studentinformatie en financiering pijlers geworden. Een set van geïntegreerde software tools geeft administrateurshandvaten om die data inzichtelijk te maken tegen gereduceerde kosten.
Lees verder

Downloaden
 

Innovatieve leerplannen ontwikkelen

Het leerplan of onderwijsprogramma is het hart van een school. Traditioneel is het curriculum een gestructureerd onderwijsmodel gericht op inhoud. Deze whitepaper bekijkt het leerplan in een brede context, gericht op ‘Het Nieuwe Leren’. Het gaat onder meer in op onderwerpen als: leren op projectbasis, de rol van technologie, ‘leraren blijven leren’ en nieuwe soorten rapportcijfers.
Lees verder

Downloaden
 

Het Nieuwe Leren: Verhalen vertellen 2.0

Deze whitepaper is bedoeld voor docenten en schoolhoofden die op zoek zijn naar nieuwe, innovatieve manieren van leren. Technologie maakt ‘Het Nieuwe Leren’ mogelijk. Het overbrengen van lesstof via (digitale) verhalen, Digital Storytelling, is zo’n manier. In dit document vindt u voorbeelden, tips en tools om aan de slag te kunnen met Digital Storytelling.
Lees verder

Downloaden
 

Building the School of the Future

Laat u inspireren door 'Building the School of the Future', een project dat in de VS is vormgegeven. Het betreft een gloednieuwe school, die klaar is voor de huidige leerling. Voor onderwijsprofessionals die één of meerdere vernieuwingen uit willen voeren, is de whitepaper interessant.
Lees verder

Downloaden
 

Onderzoeksvaardigheden voor het internet ontwikkelen

Bent u docent Web Research Skills en wilt u studenten vaardigheden voor internetonderzoek aanleren? Lees dan dit document over efficiënt en effectief onderzoek op internet. Het bevat bovendien tips over handige tools en bronnen, die u kunt gebruiken bij het voorbereiden van een lesprogramma.
Lees verder

Downloaden
 

Visie op de School van de Toekomst

De School van de Toekomst: hoe ziet die eruit? Met de komst van het internet en de voortdurende stroom van technologische innovaties, zijn scholen sterk aan het veranderen. Dit visionaire document neemt u mee naar de school van de toekomst. Wat voor leermaterialen zijn er? Welke managementkwaliteiten zijn er nodig? Antwoord op deze vragen krijgt u in deze whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

Persoonlijke veiligheid in de Cloud

Cloud-diensten als e-mail, sociale netwerken en online dataschijven maken uitwisseling van informatie eenvoudig. Met een paar klikken kunnen leerlingen al veel bereiken. Helaas schuilt in die eenvoud ook een gevaar: hoe voorkom je dat gegevens zomaar op straat komen te liggen? De paper is een pleidooi voor persoonlijke veiligheid op het internet. De schrijvers besteden hierin veel aandacht aan bewustwording op scholen.
Lees verder

Downloaden
 

Evaluatie van TCO van interne communicatie

Scholen hebben, net als veel andere organisaties, een veelheid aan communicatiemiddelen in gebruik. Elk met hun eigen infrastructuur en daarmee ook eigen kosten. De whitepaper geeft inzicht in wat die kosten zijn en biedt mogelijkheden voor kostenreductie.
Lees verder

Downloaden
 

De noodzaak van Data Management beleid in het onderwijs

Wat is Data Governance en waarom is het nodig? De whitepaper The Case for Data Governance vormt een pleidooi voor het accuraat bewaren en beveiligen van persoons- en organisatiegegevens, over alle disciplines. Lees over een plan van aanpak voor een Data Governance model.
Lees verder

Downloaden
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!