• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Wat gebeurt er als je het telefoonnummer van een popartiest online zet?

Wees voorzichting met wat je op het internet zet

Binnen 24 uur meer dan 600 telefoontjes en 4.000 ontvangen WhatsApp-berichten. Nadat zijn telefoonnummer uitlekte op internet, stond de telefoon van B-Brave’s Kaj roodgloeiend. Gelukkig ging het in dit geval om een stunt die Nederlands populairste boyband samen met Microsoft had opgezet. Maar het toont wel aan hoe belangrijk het is om oog te hebben voor privacy en online veiligheid, en voorzichtig te zijn met de informatie die je deelt op internet.

Voor wie het gemist heeft: samen met B-Brave verspreidden we deze week het nieuws dat het telefoonnummer van een van de bandleden was uitgelekt. Bandlid Dioni deed alsof hij per ongeluk het mobiele nummer van zijn collega Kaj lekte via Snapchat en Instagram; nieuws dat zich daarna als een lopend vuurtje verspreidde over andere online kanalen. De ochtend erna biechtten de bandleden in de studio van jongerenradiostation FunX op dat het ging om een stunt.

Jongeren zijn zich niet bewust van online gevaren

De online wereld biedt jongeren anno 2016 meer kansen dan welke eerdere generatie dan ook. Tegelijkertijd is het belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de gevaren van het internet. Ze zijn namelijk niet de enigen voor wie het internet een wereld aan mogelijkheden beschikbaar stelt. Ook online criminelen grijpen hun kansen in deze digitale wereld om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen, of om dubieuze redenen in contact te komen met minderjarigen. Daar komt nog eens bij dat ‘het internet niets vergeet’: dingen die je als puber online zet, kunnen je voor de rest van je leven blijven achtervolgen.

Dat jongeren zich niet altijd bewust zijn van online gevaren, werd bevestigd door een onderzoek dat wij onlangs in samenwerking met PanelWizard uitvoerden. Daaruit blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 18 jaar weleens zijn inloggegevens voor social media, e-maildiensten of zelfs voor internetbankieren gedeeld heeft met vrienden of kennissen. Niet zo gek dus dat één op de vijf jongeren het heeft meegemaakt dat er zonder zijn toestemming op zijn (social) accounts werd ingelogd. Genoeg reden voor ons om jongeren bewust te maken van de noodzaak van het zorgvuldig omgaan met privacygevoelige informatie.

Kaj's telefoon staat roodgloeiend

Verwoestende gevolgen

En vergis je niet in de problemen die daaruit voort kunnen komen. Zeker nu uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse jongeren voor al zijn verschillende online accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt. In dat geval delen ze met hun Facebook-wachtwoord dus niet alleen de toegang tot hun social account, maar ook tot hun e-mailbox en al hun andere online diensten. Zo wordt het voor iemand met verkeerde bedoelingen wel heel eenvoudig om persoonlijke gegevens te achterhalen of om identiteitsfraude toe te passen.

Dat de mogelijke gevolgen daarvan enorm zijn, weet B-Brave als geen ander. De populaire boyband ervaarde zelf hoe het is om slachtoffer te zijn van identiteitsfraude, en zag wat voor een verwoestende gevolgen deze vorm van online criminaliteit kan hebben op de slachtoffers en hun omgeving. De band werkte daarom graag mee aan onze bewustwordingscampagne. De bandleden hielpen bij het verspreiden van de stunt en namen een videoboodschap op, waarin ze jongeren tips geven om zich te weren tegen online gevaren. Zo wisten we samen het thema online veiligheid bij een grote groep jongeren onder de aandacht te brengen op een manier die aansluit bij hun belevingswereld.

Microsoft

Partner: Microsoft

Website:https://www.microsoft.com/nl-nl/education/Profiel:

De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in grote mate je kansen om vooruit te komen in de wereld. Landen die voldoende talent voortbrengen en aantrekken, blijven overeind in de mondiale concurrentie om talent. Daarbij is aandacht voor 21st Century Skills en innovatief onderwijs essentieel. Microsoft gaat graag met scholen in gesprek over de uitdagingen en kansen in het onderwijs.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven