• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Veilig internet

Ervaringen uit de klas

Kinderen worden tegenwoordig steeds jonger actief op sociale media. Dat bleek vorig jaar toen ik in het kader van Safer Internet Day een 6 tal scholen in Nederland mocht bezoeken.

Op de vraag wie van de leerlingen van groep 6 van een basisschool in Rotterdam op Facebook actief is, stak zo’n 80% zijn of haar hand omhoog. “Ik moest wel jokken over mijn leeftijd, want eigenlijk moet ik dertien zijn om me in te mogen schrijven. Nu ben ik dus zestien op Facebook”; antwoordde één van de meisjes in de klas.

Het voorbeeld is niet uniek, want ‘liegen’ op het internet is makkelijk gedaan en je wordt eigenlijk nooit betrapt. Zo chatte een 12-jarige jongen sinds een paar maanden met een meisje van dertien. Hoe hij wist dat dit echt een meisje van dertien was? “Ze typt als een meisje van dertien”, was zijn reactie. Een ander meisje was aan het chatten geraakt met een jongen tijdens een online spelletje. Ze kwam er na een paar weken chatten achter dat deze jongen van vijftien toch een oudere man bleek te zijn.

Als vader van drie (jonge) dochters vond ik het erg confronterend om de verhalen te horen en minstens zo confronterend is het onderstaande filmpje dat ik aan meer dan 250 leerlingen liet zien:

We denken steeds minder na over wat we met z’n allen op Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest, Snapchat en alle andere netwerken plaatsen. Voor volwassenen kan dit vervelend zijn, maar kinderen kunnen hun hele leven achtervolgt worden door foto’s die op jonge leeftijd op het internet terecht zijn gekomen.
 
Kalverliefde en naaktfoto
In Amsterdam werd mij het verhaal verteld van een meisje dat een naaktfoto naar haar vriendje had gestuurd via haar mobiele telefoon. Helaas was de kalverliefde twee weken later voorbij en ging de naaktfoto heel de school rond. Vroeger (ik voel me nu een beetje als mijn opa, die mij altijd de mooiste verhalen over “vroeger” vertelde) als wij een foto wilden delen, dan moesten we deze eerst laten ontwikkelen en drie dagen later weer ophalen. Tegenwoordig is een foto binnen een seconde verstuurd naar de andere kant van de wereld en binnen 5 likes wordt die foto zichtbaar voor duizenden mensen op een sociaal.

Hoe beschermen we onze kinderen?
Het internet en sociale netwerken zijn natuurlijk niet allemaal kommer en kwel en we halen heel veel leuke momenten en ontspanning uit onze timelines en tweets, maar als ouders en docenten hebben we wel een verantwoordelijkheid om kinderen te beschermen tegen de gevaren op het internet. Hoe? Door erover te praten en tips te geven. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Voeg iemand pas toe aan je profiel/chat als je deze persoon tien minuten in het echt hebt gezien
  • Zie je wachtwoord als je tandenborstel; je deelt hem met niemand en neemt regelmatig een nieuwe
  • Deel geen foto’s die je niet op je t-shirt zou willen hebben, zodat iedereen het kan zien.
  • Zet je privacy instellingen altijd zo, dat alleen je vrienden je berichten kunnen zien en lezen.

Safer Internet Day is natuurlijk niet iets waar we alleen op 10 februari één dag bij stil moeten staan. Het is onze verantwoordelijkheid als ouders en leraren om onze kinderen te begeleiden op het wereldwijde web en ze te behoeden voor mogelijke gevaren. Naast dat we kinderen meegeven om geen snoep van vreemden aan te nemen is het nu onze schone taak om kinderen te waarschuwen voor vreemden op het internet.
Ik ga graag het gesprek aan op twitter via @boumanmichel. Wil je tips of wisselen van gedachten dan ben je altijd vrij om contact met mij op te nemen.

Microsoft

Partner: Microsoft

Website:https://www.microsoft.com/nl-nl/education/Profiel:

De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in grote mate je kansen om vooruit te komen in de wereld. Landen die voldoende talent voortbrengen en aantrekken, blijven overeind in de mondiale concurrentie om talent. Daarbij is aandacht voor 21st Century Skills en innovatief onderwijs essentieel. Microsoft gaat graag met scholen in gesprek over de uitdagingen en kansen in het onderwijs.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven