• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Twee prikkelende ideeen winnen prijsvraag Kinect in het Onderwijs

Kinect in het onderwijs: Het nieuwe leren is bewegen

Kinect. We kennen het van de games waarbij je het spel speelt door fysieke inspanning te leveren. En hoewel digitale hulpmiddelen een steeds prominentere plek innemen, zijn er in Nederland weinig succesvolle toepassingen van Kinect in het onderwijs. Dat moet anders. Dat vonden ook de partners achter 'Kinect in het onderwijs'. Een prijsvraag werd uitgeschreven. De twee winnaars werden woensdag 19 maart tijdens IPON 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht bekendgemaakt. De prijs: uitvoering van de ideeën middels een 'proof of concept' later dit jaar.

Kinect

Het is een interactie tussen gebruiker en aangeboden software in de meest intuïtieve vorm. Als gebruiker ben je niet gebonden aan toetsenborden, muizen of joysticks maar maak je gebruik van je stem of beweging. In het onderwijs kan kinect de leerprestaties van leerlingen verbeteren doordat ze fysiek bij de lesstof betrokken zijn. 'Kinect in het onderwijs' stimuleert deze onderwijsinnovatie en wil de didactische mogelijkheden voor het onderwijs duidelijk zichtbaar maken. Dit samenwerkingsverband tussen SLBdiensten, SURFmarket, APS IT diensten en Microsoft probeert de mensen uit de praktijk daar zoveel mogelijk bij te betrekken. En zo geschiedde met een prijsvraag.

Prijsvraag

De prijsvraag werd uitgeschreven met ruim twintig uiteenlopende inzendingen als resultaat. Het was nog een hele klus voor de jury om twee winnaars te kiezen. Belangrijk was dat Kinect niet wordt toegepast als vervanger van een muis maar dat een fysieke inspanning echt noodzakelijk is. Daarnaast moesten de ideeën innovatief en simpelweg realiseerbaar zijn. De jury - waaronder een gameontwikkelaar van Cinekid, de Sector manager – Educatie van Microsoft Nederland, SLBdiensten en APS IT diensten - koos twee winnaars: Hans Smeele met Hoofdrekenen in beweging en Mik Langhout met Superhelden Eiland 2.0.

Hoofdrekenen in beweging

Het idee Hoofdreken in beweging appelleert aan de belangrijkste skills die leerlingen onder de knie moeten hebben; taal en rekenen. Hans Smeele, werkzaam bij Heliomare, heeft het zo bedacht dat je de sommen alleen kunt maken door flink te bewegen. Leerlingen moeten naar de volgende som rennen of naar het juiste antwoord boksen. Hans:'Kinderen hebben behoefte aan beweging. Hiermee doe je recht aan die bewegingsbehoefte in combinatie met cognitieve vaardigheden.' De jury: 'Dit spel wil je na het lezen van het voorstel ook gewoon spelen. Daarnaast is de realiseerbaarheid uitermate goed en sluit het aan bij de huidige actualiteit waarbij er meer aandacht is voor taal en rekenen in het onderwijs.'

Superhelden Eiland 2.0

Mik Langhout, student kunstmatige intelligentie aan de VU, combineerde zijn stage aan de Waag Society slim met de prijsvraag. Met zijn Superhelden Eiland 2.0 identificeer je de leervoorkeuren van leerlingen. Leert een kind makkelijker door een plaatje van bijvoorbeeld een kat, het geluid dat een kat maakt of het gesproken woord kat? Mik:'We differentiëren in het onderwijs veel op moeilijkheid maar een kind zou ook in benadering, de leervoorkeur, gepersonaliseerd kunnen leren. Is een kind goed in een bepaalde leervoorkeur dan kun je moeilijke oefeningen in die voorkeur aanbieden.' De jury:'Het idee van Mik is bijzonder omdat het focust op hoe je leert in plaats van wat je leert. Een dergelijke diepgaande analyse hadden wij nog niet eerder gezien.'

Proof of concept

De ideeën van Hans Smeele en Mik Langhout krijgen ondersteuning en worden uitgewerkt in de vorm van een proof of concept. Zo kan vooraf getest worden in hoeverre het idee in de praktijk ook uitvoerbaar is.'Kinect in het onderwijs' heeft geld beschikbaar gesteld om deze proof of concept door ontwerpbureaus uit te laten voeren. In de komende periode worden samen met de winnaars gesprekken gevoerd met diverse bureaus. Een eventuele demonstratie van de ideeën op het Cinekid Festival dit najaar, staat ook in de planning. Alle overige ideeën worden ter inspiratie via de website van SLBdiensten, APS IT-diensten, SURFmarket en technologie & onderwijs gepubliceerd.

Microsoft

Partner: Microsoft

Website:https://www.microsoft.com/nl-nl/education/Profiel:

De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in grote mate je kansen om vooruit te komen in de wereld. Landen die voldoende talent voortbrengen en aantrekken, blijven overeind in de mondiale concurrentie om talent. Daarbij is aandacht voor 21st Century Skills en innovatief onderwijs essentieel. Microsoft gaat graag met scholen in gesprek over de uitdagingen en kansen in het onderwijs.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven