• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Onderwijs zonder grenzen: skypen met China

Wat als je de muren van een klaslokaal weghaalt? Dan wordt leren grenzeloos! Op 3 en 4 december 2015 vierden duizenden leraren, leerlingen en gastsprekers de mogelijkheden van leren zonder grenzen tijdens Microsofts eerste wereldwijde Skype-a-Thon. Klassen in 159 landen over de gehele wereld – waaronder India, Mexico, Australië, Amerika, Finland, Zuid-Korea, China, Ierland, Israël en Zuid-Afrika – wisselden via Skype kennis met elkaar uit op de leukste manieren. Van pinguïns op Antarctica tot en met pandaberen in China, en van taal en rekenen tot en met programmeren: alle denkbare onderwerpen kwamen aan bod in de Skype-gesprekken tussen de klassen. Het doel? Samen één miljoen virtuele mijlen afleggen in 48 uur. Maar nog belangrijker: laten zien dat leren leuk is!

Zo skypte onze collega Michel Bouman afgelopen week tijdens Hour of Code met een klas in Nigeria. Hij neemt deel aan het 4Afrika-project van Microsoft en op die manier is hij in contact gekomen met Mahmood die codeles geeft in Lagos, Nigeria. En zo kwam het dat Michel virtueel in een bomvolle klas vol enthousiaste Afrikaanse kids binnenstapte.

Al langer is bekend dat technologie in het klaslokaal een belangrijke rol kan spelen bij het overdragen van kennis en het verbeteren van leerprocessen van leerlingen. Nog belangrijker is echter de rol van de docent. Hoe zet hij of zij technologie optimaal in om de jongste generatie te voorzien van 21ste-eeuwse vaardigheden? Microsoft vindt het belangrijk om docenten te ondersteunen als het gaat om technologie en onderwijs. De Educator Community verbindt docenten uit de gehele wereld en biedt hen alle benodigde tools en informatie om de generatie van nu klaar te stomen voor de toekomst. Dit zijn mijn favoriete onderdelen.

Quick Tip Videos
Korte video’s met tips over het gebruik van technologie in het klaslokaal. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van een klassikaal OneNote-notebook. Hiermee delen docenten eenvoudig lesmateriaal met leerlingen, hebben zij snel toegang tot huiswerk en beschikken zij over één platform voor klassikale samenwerking. Ook de Outlook-inbox is voor docenten een handige tool. Je kunt dagelijkse taken vereenvoudigen en beter organiseren. Bijvoorbeeld door het creëren van contactkaarten voor ouders, het updaten van huiswerk, het inplannen van vergaderingen en het bewaren van belangrijke e-mails van collega’s, ouders of leerlingen in OneNote.

Courses
Voor docenten die meer tijd hebben en zich optimaal willen ontwikkelen, is er een reeks volledige cursussen beschikbaar op het gebied van zowel producten als pedagogiek. Deze cursussen bevatten tevens een kennischeck en docenten kunnen badges verdienen als erkenning voor hun professionele ontwikkeling. Zo biedt de cursus Introduction to Office Mix een heldere basis voor docenten die willen overstappen van de traditionele PowerPoint-presentaties naar de kracht van interactieve video’s.

Learning Paths
Met een compilatie van cursussen en andere informatie is het mogelijk om als docent een gedegen basis te ontwikkelen van een bepaald product of onderwerp, en technologie compleet te integreren in de dagelijkse manier van lesgeven. Bijvoorbeeld voor wat betreft de ontwikkeling van 21ste-eeuwse digitale vaardigheden door leerlingen. Het programma ‘21st Century Learning Design for Educators’ bestaat uit acht cursussen met elk vier à zes lessen (in totaal twintig uur aan Office Mix-lessen), video’s en oefenopdrachten. Ook hebben docenten toegang tot de gedeelde materialen, kennis en expertise van collega’s uit de gehele wereld.

Naast alle manieren om nieuwe kennis te vergaren en te delen met collega’s, biedt de Educator Community genoeg andere voordelen voor docenten. Onderneem virtuele excursies, luister naar gastsprekers uit de gehele wereld in je eigen klaslokaal, of ontvang badges voor het lezen, creëren of delen van informatie.

Voor mij is het duidelijk: met voldoende beschikbare tools en support vanuit de community is het mogelijk om iedere docent ter wereld te helpen technologie te integreren in zijn of haar onderwijs. Zo kunnen we over een paar jaar hopelijk miljoenen mijlen afleggen tijdens onze Skype-A-Thon. Overigens zijn we al goed op weg. In plaats van de beoogde één miljoen mijl werd ons doel voor de eerste Skype-A-Thon in december 2015 verdrievoudigd. In 48 uur legden alle leraren, leerlingen en gastsprekers samen namelijk maar liefst 3.046.124 virtuele mijlen af. Dat is nog eens onderwijs zonder grenzen.

Meer weten over de Skype-a-Thon? Bekijk dan deze Sway.

Expert: Dirk van Oudvorst

Functie:Teacher Engagement Manager bij MicrosoftBedrijf:Onafhankelijk ICT-advies
Profiel:

Dirk van Oudvorst is Teacher Engagement Manager bij Microsoft: "At Microsoft, we’ve always believed in the power of education to change the world and our mission is to empower students and teachers to achieve more. "


Dirk van Oudvorst
 
Microsoft

Partner: Microsoft

Website:https://www.microsoft.com/nl-nl/education/Profiel:

De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in grote mate je kansen om vooruit te komen in de wereld. Landen die voldoende talent voortbrengen en aantrekken, blijven overeind in de mondiale concurrentie om talent. Daarbij is aandacht voor 21st Century Skills en innovatief onderwijs essentieel. Microsoft gaat graag met scholen in gesprek over de uitdagingen en kansen in het onderwijs.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven