• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Malware ligt op de loer: hoe voorkom je een uitbraak?

Wees bewust van de gevaren van malware

Elke dag zijn er updates van anti-virussoftware, maar dit houdt malware niet tegen om zichzelf ook te ontwikkelen. De gevolgen voor jouw organisatie kunnen groot zijn, indien je hier zelf slachtoffer van wordt. Wees je bewust van de gevaren en speel hier op in. In dit blog geeft SPEYK jou de nieuwste informatie en tips om je tegen de streken van malware te behoeden. Meer over security oplossingen lees je in haar portfolio Enterprise Security.

Wat is malware?

Malware wordt gemaakt en gebruikt door criminelen om de toegang tot je apparaten en/of je bestanden te blokkeren. Criminelen gebruiken hiervoor software dat gebruik maakt van verschillende encryptie technieken. Er bestaan verschillende varianten malware, allen met hetzelfde doel, namelijk het gijzelen van je apparaten en/of bestanden zodat je ‘losgeld’ moet betalen om de blokkade te verhelpen.

virus

Verdachte e-mails

Een redelijk oude variant van malware zijn de slecht vertaalde e-mails in je inbox. Criminelen proberen jou wijs te maken dat je een e-mail van je bank hebt ontvangen, zodat je op een knop klikt die vervolgens malware op de betreffende computer installeert. Maar aan de tekst of aan het afzendadres te zien kun je er al snel achter komen dat die e-mail niet te vertrouwen is. Deze e-mails zijn nog steeds in de omgang, maar malware criminelen weten tegenwoordig wel beter.
Daarom focussen ze zich tegenwoordig meer op een specifieke doelgroep of zelfs persoon. Ze investeren meer tijd om levensechte facturen te ontwerpen die vervolgens naar die personen wordt verzonden.

 

Diagnose: malware

Soms kan een besmetting met malware heel duidelijk zijn vanwege rare pop-ups of een veranderende startpagina. Ook kan het gebeuren dat de toegang tot je computer of browser compleet is geblokkeerd met een melding dat je documenten zijn versleuteld en hoe je er weer bij kunt komen.
Het kan voorkomen dat malware zich subtiel bij jouw systeem binnendringt. Kleine veranderingen kunnen je erop wijzen dat je besmet bent. Zoals iconen van documenten die van kleur veranderen of een tragere internetverbinding dan je gewend bent.

virus

Hoe voorkom je een uitbraak van malware?

Reageer niet op de vragen die er in de e-mail worden gesteld en open geen links of bijlagen. Op deze manier kan het zijn dat je juist malware uitnodigt op jouw computer. Verwijder spam onmiddelijk zonder het te openen. Vermijd verdachte websites die illegaal gratis software aanbieden.
Een manier om je pc te laten helpen bij het detecteren van malware is om krachtige en up-to-date beveiligingssoftware te installeren. Antivirus as a Service is hier een voorbeeld van. Deze geeft meteen een melding wanneer er iets verdachts aan de hand is met je pc.

SPEYK

Partner: SPEYK

Website:http://www.speyk.nl/Profiel:

Je dagelijkse onderwijs slimmer, efficiënter én leuker maken. Jou voeden met ontwikkelingen in onderwijs & ICT. Samen blijven bouwen aan een toekomstbestendige school. Samen zorgen voor continuïteit en ontwikkeling binnen je school. SPEYK heeft de kennis en kunde van ICT binnen het onderwijs en heeft oog op jouw schooldoelen en primaire processen. Met meer dan 35 ervaren en enthousiaste medewerkers ondersteunen wij je vanuit het midden van het land: Veenendaal.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven