• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

De toegevoegde waarde van open textbooks voor het onderwijs

Open en online onderwijs – open textbooks

Hoewel het fenomeen open textbooks in nederland nog relatief onbekend is, slaat het concept in onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Afrika behoorlijk aan. Open textbooks zijn studieboeken die gratis online verkrijgbaar zijn en uitgegeven zijn onder een open copyrightlicentie en dus vrij zijn voor hergebruik en/of aanpassingen.

De meerwaarde van open textbooks
Waar in landen als Zuid-Afrika of Brazilië het fenomeen al is ingeburgerd vanwege de hoge prijzen die uitgeverijen rekenen voor studieboeken,  is dit niet de voornaamste reden open textbook over te nemen in het Nederlandse hoger onderwijs. Open textbooks bieden – net als andere Open Educational Resources (OER) namelijk meer didactische mogelijkheden dan papieren onderwijsmateriaal. Zo kan een open textbook vrij worden aangepast, hergebruikt en worden gemixt naar de wensen van de docent zodat dit perfect aansluit bij het overige onderwijsmateriaal. Daarnaast kan – in tegenstelling tot reguliere studieboeken - worden verwezen naar allerlei interactieve elementen zoals video’s en webpagina’s.  

De belangrijkste discussiepunten
In dit artikel behandelen we onder meer met welk doel open textbooks zijn ontstaan, bieden we een overzicht van de beste platforms voor open textbooks en bespreken we de ervaringen van Nederlandse experts met dit fenomeen. Daarnaast behandelen we alle belangrijkste discussiepunten die aan bod zijn gekomen tijdens het seminar van 26 november met als centraal thema open textbooks, waaronder:

  • De meerwaarde van open textbooks in Nederland
  • Mogelijke businessmodellen
  • De (on)bekenheid van docenten met dit fenomeen

Download de whitepaper
Meer weten over het fenomeen open textbooks? Download dan geheel vrijblijvend deze whitepaper.

Downloaden
SURFmarket

Partner: SURFmarket

Website:http://www.surfmarket.nlProfiel:

Voordelige, legale software tegen gunstige voorwaarden voor het hele hoger onderwijs en onderzoek, hoe zou dat zijn? Vanuit die gedachte is SURFmarket in 1991 opgericht als ICT-marktplaats. Door het onderwijs zelf, om namens de bij SURF aangesloten instellingen te onderhandelen met ICT-aanbieders. Doordat wij ICT op grote schaal kunnen inkopen zijn wij een interessante partner voor onderwijsinstellingen.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven