• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Codeweek: elk bedrijf is straks een softwarebedrijf

Technologie en maatschappij

Waar het bouwen van websites en programmeren in Groot-Brittannië al een tijdje onderdeel is van het curriculum van het basisonderwijs, praten we hier in Nederland nog over 2032. De jeugd van vandaag dreigt de aansluiting op de arbeidsmarkt te missen als we nú geen actie ondernemen. Microsoft committeerde zich daarom aan CodePact, een overeenkomst tussen bedrijfsleven en overheid om kinderen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt van morgen. Daarnaast zijn we partner van Codeweek, een week die zaterdag 10 oktober 2015 begint en waarin we dit onderwerp nog eens extra onder de aandacht brengen. Tegelijkertijd kondigen we met trots aan dat Microsoft Nederland 100.000 dollar investeert in Stichting CodeUur om gedurende een jaar samen de activiteiten rondom coderen uit te breiden, en de doelstellingen van CodePact te behalen.

Bij veel mensen leeft het idee dat het lezen en schrijven van code alleen in de ICT belangrijk is. Maar het aantal niet-ICT-beroepen waarin programmeren ook van belang is, neemt flink toe door de digitalisering en de opkomst van het Internet of Things (IoT). Elk bedrijf is straks een softwarebedrijf – en dat betekent simpelweg dat steeds meer werknemers moeten kunnen programmeren. Denk bijvoorbeeld aan automonteurs die ook aan de software van een auto moeten kunnen sleutelen. Of de verwarmingsinstallateur die moet begrijpen hoe de cv-ketel is verbonden met de overige apparaten in een smart home.

Urgentie

Hoewel er in Nederland wel degelijk aandacht is voor het tekort aan programmeertalenten, lijkt het voor velen nog geen onderwerp van hoge urgentie. Er wordt hier vaak gesproken over 2032, maar als we dán pas een beroepsbevolking hebben met genoeg programmeertalenten, dan hebben we de boot allang gemist. In Groot-Brittannië, Finland, Letland, Roemenië en Zweden krijgen kinderen nu al op de basisschool les in programmeren of staat dat op zeer korte termijn te gebeuren. Maar ook in Nederland neemt het aantal vacatures voor specialisten al toe – zo is Microsoft hier momenteel alleen al voor Azure-cloudprojecten op zoek naar veertig talenten.

Tijd voor actie dus, en reden voor verschillende bedrijven en overheden om het CodePact te ondertekenen. Gezamenlijk hebben we het doel om 400.000 kinderen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Door ze kennis te laten maken met programmeren, maar ook door ze structureel en logisch te leren denken, en ervoor te zorgen dat ze weten hoe techniek werkt. Recentelijk hebben we namens Microsoft bijvoorbeeld basisscholen voorbereid op de toekomst en organiseerden we Techday for Kids, waar honderden kinderen werden geënthousiasmeerd voor het bouwen van apps.

Schoolvoorbeeld van praktijktoepassing digitale vaardigheden bij SKO Flevoland en Veluwe

Codeweek

Komende zaterdag begint Codeweek, een EU-initiatief om kinderen toekomstbestendige vaardigheden aan te leren. Voor ons een mooi moment om aan dit onderwerp extra aandacht te besteden. Door bij de officiële opening van Codeweek in Science Center Nemo in Amsterdam de doelstellingen van CodePact te presenteren, bijvoorbeeld, en door volgende week bij ons op kantoor zo’n honderd kinderen van Microsoft-medewerkers verschillende programmeerworkshops te laten volgen.

Verder reizen we woensdag 14 oktober 2015 af naar de Tweede Kamer om, samen met de CodePact-partners ECP en Ziggo, politici in de praktijk kennis te laten maken met programmeren. Daarnaast vaardigen we al vanaf deze week zo’n vijftig Microsoft-medewerkers af als gastdocenten om leerlingen uit groepen 7 en 8 les in coderen te geven. Dat doen we in samenwerking met Stichting CodeUur die wekelijks op verschillende bassischolen in Nederland een code-uur houdt om kinderen les te geven in coderen.

Julie de Widt-Bakker, Corporate Communicatie & Citizenship lead bij Microsoft: “Kinderen opleiden tot krachtige, zelfstandige denkers die hun volledige potentieel bereiken met behulp van technologie – om dat kracht bij te zetten, schenken we als Microsoft Nederland een bedrag van 100.000 dollar aan Stichting CodeUur, mogelijk gemaakt door de wereldwijde Youthspark-beurs. Wij kijken er enorm naar uit om samen met Stichting CodeUur meer kinderen, leerkrachten en ouders te bereiken”.

Help mee

Mede dankzij deze initiatieven hopen we een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Nederlands programmeertalent. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Jouw hulp is meer dan welkom. Meld je bijvoorbeeld aan als gastdocent bij CodeUur om programmeerlessen aan te bieden. Of meld je als bedrijf aan voor CodePact om deel te nemen aan dit initiatief. Dan bereiden we samen Nederland voor op de arbeidsmarkt van de toekomst!

Microsoft

Partner: Microsoft

Website:https://www.microsoft.com/nl-nl/education/Profiel:

De kwaliteit van ons onderwijs bepaalt in grote mate je kansen om vooruit te komen in de wereld. Landen die voldoende talent voortbrengen en aantrekken, blijven overeind in de mondiale concurrentie om talent. Daarbij is aandacht voor 21st Century Skills en innovatief onderwijs essentieel. Microsoft gaat graag met scholen in gesprek over de uitdagingen en kansen in het onderwijs.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven