• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Ervaringen leraren met Windows in de Klas

Clarence van den Boom volgde de workshop Windows in de Klas

Tijdens de onderwijsbeurs IPON (Innovatie Platform Onderwijs Nederland) maakte Clarence van den Boom-Vijverberg voor het eerst kennis met de Windows in de Klas workshop. Het volgende contactmoment ontstond toen de workshop binnen haar organisatie werd gegeven. Lees haar bevindingen hieronder.Clarence van den Boom-Vijverberg

Workshop Windows in de Klas
“Zelf heb ik al een tijd een Windows 8-tablet in mijn bezit doordat ik ben aangesloten bij BIC (Bovenschoolse ICT Coördinatoren). Het werkt heel gemakkelijk en ik ontdek nog steeds nieuwe toepassingen. Voor de meeste collega's was het werken op een tablet echter een compleet nieuwe ervaring. Het was erg leuk om te zien hoe snel men er vertrouwd mee raakte. De workshop Windows in de Klas is bij uitstek geschikt om docenten enthousiast te maken en de beginselen van het werken met een tablet te laten ervaren. De workshop was energiek en vol inspiratie. Voor het aanstaande schooljaar hebben we Windows 8-tablets besteld voor onze leidinggevenden en ICT'ers. Ik verwacht dat we langzaam maar zeker, via het olievlekeffect, meer en meer de tablets zullen integreren in onze lessen.”

Gebruik tablet in de klas
“Voor onze leerlingen is het werken met een tablet nog erg nieuw. Ik wil de tablet in eerste instantie laten rouleren in de klas zodat ze er vertrouwd mee raken. Daarna kan ik de tablet gerichter gaan inzetten. Bij sommige leerlingen zal het een passende ondersteuning zijn voor taal (spelling) en bij een ander voor rekenen. Afgelopen week heb ik al één van mijn leerlingen (9 jaar) verteld dat hij op mijn tablet mag werken. Zijn reactie was goud, hij hoefde geen tablet, die kreeg hij al bij de apotheek. Via Edu App vind ik de apps die ik kan gebruiken, bijvoorbeeld Bloon voor spelling.”

John van Bakel over werken met een Windows 8-tablet in de klas

John van BakelJohn van Bakel was op de NOT onderwijsbeurs (Nationale Onderwijstentoonstelling) een enthousiaste bezoeker van de Windows in de Klas-stand. Hieronder lees je over zijn verwachtingen over het werken met een Windows 8-tablet in de klas.

Onderwijs met computer
“Voor mijn vak Duits, gebruik ik de computer eigenlijk alleen om de leerlingen zaken te laten opzoeken. Niet zozeer voor spelling of grammaticagerelateerde zaken, eerder voor het verzamelen van informatie. Zo doen we bijvoorbeeld elk jaar een project rondom het Oktoberfest. Hiervoor halen de leerlingen informatie van het internet.”

Werken met Windows 8-tablet
“Ik denk dat we in de zeer nabije toekomst niet meer zullen werken met tekst- en werkboeken, maar dat we langzaam maar zeker over gaan op een methode die op een tablet werkt. Het onderwijs zal moderner, aantrekkelijker en efficiënter worden als we op een goede manier met tablets kunnen omgaan. Het zal wel een uitdaging blijven om de leerlingen bij de les te houden, want Facebook en YouTube zitten letterlijk een ‘touch’ verwijderd. De tablet wil ik vooral inzetten als extra hulpmiddel voor taalzwakke leerlingen, bijvoorbeeld door extra tekstverklaringsoefeningen op de tablet zetten. Voor de dyslectische leerlingen zal ik teksten als audiobestand op de tablet zetten, wat hen ondersteunt in de lessen. Ik hoop dat er voor mijn methode, Salzgitter, snel een app in de store komt. Dan kunnen mijn leerlingen hiermee aan de slag als aanvulling op de boeken.”

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven