Mediawijsheid is een recht voor ieder kind

Digitale geletterdheid is ook belangrijk voor leraren

Digitale geletterdheid is ook belangrijk voor leraren

Kinderen zijn tegenwoordig vaker online dan dat ze buitenspelen en op hun tiende krijgen ze hun eerste mobieltje. Ze posten op jonge leeftijd wat af op bekende en minder bekende sociale media. Hoe bewust zijn ze van de gevaren van de gegevens die ze achterlaten?  Deze bewustwording noemen we mediawijsheid.

“Kinderen en jongeren die niet beschikken over digitale vaardigheden zijn de analfabeten van de toekomst.”

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor leraren

Onze kinderen en pubers staan de hele dag onder invloed van digitale media. Vloggers zijn het nieuwe Sesamstraat, “Hé Siri” zijn misschien de één van de eerste woordjes die ze zeggen en samenwerken doen ze natuurlijk in de cloud. Deze digitale leefwereld heeft ook invloed op het onderwijs. Naast handige digitale hulpmiddelen bepalen ook Whatsapp-fitties en Insta-grappen de sfeer van de klas. Mediawijsheid is daarom niet alleen belangrijk voor leerlingen, ook leraren zullen over een flinke dosis digitale geletterdheid moeten beschikken.

Mediawijsheid visueel met competentiemodel

Om mediawijsheid concreet te maken heeft mediawijzer.net een visueel competentiemodel ontwikkeld op basis van 10 competenties die ieder zijn onderverdeeld in 4 niveaus:

  1. Passief – via radio en televisie worden miljoenen berichten gepost vanuit verschillende bronnen.
  2. Actief – nieuwe telefoons en communicatiemiddelen komen dagelijks op de markt. Jongeren pakken deze trends snel op, maar denken ze ook aan een veilig wachtwoord?
  3. Interactief – we communiceren op een andere wijze dan vroeger. Directer, interactief, eenvoudig en plaats- en tijd onafhankelijk.
  4. Effectief – media spelen een steeds grotere rol bij het behalen van persoonlijke doelen. Hierdoor moeten ze de mogelijkheden en beperkingen van media leren kennen.

3 tips voor het gebruik van social media

Wil jij weten hoe je een kind mediawijs kunt opvoeden? Dit e-book geeft je 3 tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. Lees verder meer over mediawijze kinderrechten, de 10 competenties met 4 niveaus en bekijk een video over het competentiemodel.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Technologie & Onderwijs brengt graag actuele kennis rondom MediawijsheidLeraren bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Mediawijsheid :  Succesvol starten met Microsoft Teams

Om efficiënter te kunnen samenwerken, kiezen steeds meer onderwijsinstellingen voor het samenwerkingsplatform Teams. Zie het als een virtueel koffiehok om de voortgang van een project te bespreken of als een netwerk vol relevante content. Het succes van deze tool hangt natuurlijk grotendeels af van de voorbereiding en de uitrol binnen jouw instelling. Maak van jouw implementatie een succes door eerst deze webcast te bekijken.

Lees verder

Mediawijsheid :  Webcast: Persoonsgegevens veilig in Office 365

25 mei is de AVG in gegaan. Hoe zorg jij er voor dat ook jouw organisatie veilig omgaat met persoonsgegevens die verzameld worden? Deze webcast gaat in op de AVG voor het primaire onderwijs. In Office 365 zitten veel functies die je kunnen helpen bij het handhaven van de AVG-regels. In dit webinar kom je meer te weten over deze functies en hoe je hiermee een datalek kunt voorkomen. Bekijk de video!

Lees verder

Leraren :  Open en online onderwijs heeft de toekomst

Steeds meer onderwijsinstellingen krijgen te maken met open en online onderwijs. Dit is niet nieuw, open universiteiten maken er al jaren gebruik van, maar onderwijs instellingen gaan het nu op grote schaal inzetten. Waar krijgen ze dan mee te maken? Waarom is het zo belangrijk voor scholen? Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Op al deze vragen krijg je in vijf hoofdstukken antwoord.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.