Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Drie dagen bruisende docenten van over de hele wereld op de E2 Conferentie

Jeroen Borgstede, directeur SLBdiensten en Slim.nl was eind maart op de Education Exchange conferentie georganiseerd door Microsoft in Toronto. Hij was daar niet alleen. Het draaide op deze conferentie om 250 docenten van over de hele wereld. Jeroen schreef daarover dit blog:

Vanuit alle contacten met scholen en leveranciers komen we nog wel eens ergens. U heeft daar in eerdere blogs van bijvoorbeeld Charles Stork en mijzelf over kunnen lezen.
Vorige week was ik te gast op de Education Exchange conferentie georganiseerd door Microsoft in Toronto. En ik was daar niet alleen! Het draaide op deze conferentie om 250 docenten van over de hele wereld.

Het MIE-programma

Al deze mensen hebben zich in hun land gekwalificeerd als Microsoft Innovative Educator, door (online) cursussen te volgen, samen te werken. Voor al dit soort activiteiten ontvangen ze punten die hen weer toegang geven tot meer content, cursussen etc. Ook in Nederland zijn er diverse docenten actief in het netwerk. In de voorbereiding van de E2 conferentie kunnen docenten bij MIE-docenten een voorstel indienen waarin zij laten zien hoe zij Microsoft-toepassingen inzetten om hun onderwijs vorm te geven. Op basis van jurering wordt uiteindelijk een groep geselecteerd die daarmee uitgenodigd wordt om E2 mee te maken. Voor andere gegadigden valt de conferentie via webcast te volgen.

Bijzondere sfeer

Ik vond dat er een bijzondere sfeer heerste. Waar ik op de jongste BETT al onder de indruk was van het internationale gehalte, was dit de overtreffende trap. Eerste wat mij opviel was de uitbundige sfeer. Logisch als je bedenkt dat al deze mensen op kosten van Microsoft zijn ingevlogen en verblijf ontvangen. Maar voor veel mensen was het ook voor het eerst dat ze collega-docenten, waarmee ze virtueel hebben samengewerkt, in het echt ontmoetten.
Iedere dag begon met een aantal keynotes met onderwijs praktijk verhalen, gevolgd door break outs met verdiepende sessies over tal van didactische onderwerpen, maar natuurlijk ook over nieuwe tooling.

In de middag gingen de docenten met teams aan de slag met een assignment. Ieder team kreeg een opdracht om na twee dagen een pitch te houden voor een jury over hoe je bijvoorbeeld met behulp van technologie de school kunt verbinden met de lokale community, hoe je leren verder kunt personaliseren, game elementen kunt toevoegen aan jouw onderwijs etc.

Kennis delen op alle mogelijke manieren

Voor de afsluitende feestavond aanbrak, was er nog een uitgebreide markt georganiseerd waar iedere deelnemende docent zijn of haar project presenteerde waarmee zij de deelname aan E2 hadden verdiend. Een enorme bloemlezing aan projecten, variërend van Egyptische kinderen leren hoe een stuwmeer en dam werkt door het na te bouwen in Minecraft, allerlei toepassingen van Skype zoals in Vietnam waar ze klassen in contact brengen met klassen van over de hele wereld, projectjes waarbij een ring om een draad moet worden bewogen zonder de draad te raken (kent u hem nog?), waarbij een Micro:bit zo geprogrammeerd wordt dat deze telt hoe vaak de draad geraakt wordt…En zo nog meer dan 200 projecten.

Wat een enorme brok innovatie, kennis en enthousiasme, waar iedereen nieuwsgierig is naar het werk van anderen. Sommige projectjes zijn eg klein en hebben een bereik van één klas, anderen zijn enorm opgeschaald en hebben soms het officiële curriculum voorgeschreven door de overheid van dat land bereikt.

Waar is het feestje?

De conferentie werd afgesloten met een feestavond en prijsuitreiking. Uitbundige teams op het podium met vaak samenstellingen die je niet dagelijks tegenkomt. De dresscode was feestelijk. Leuk om te zien dat dat in iedere cultuur een eigen uitleg kent. De prijs die te winnen viel was vooral erkenning van peers en ovationeel applaus. Genoeg motivatie voor de deelnemers om zich in te spannen. De foto’s spreken voor zich.

Ik vond het bijzonder om een keer mee te maken. De docent stond centraal, met de focus op doen, delen en leren. Ik denk dat alle deelnemers dat ook zo hebben ervaren en ik kan mij voorstellen dat het voor veel docenten in Nederland interessant is om eens een kijkje te nemen op de MIE site. Je hoeft niet meteen je koffer te pakken om op reis te gaan, maar van wat ik gezien heb is het een community die veel kennis en energie op kan leveren. En wie weet zit ben je er volgend jaar bij in Zuid Korea.

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je de keynotes alsnog zien.