• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

MOBILITEIT

Ook in het onderwijs dringt Het Nieuwe Werken steeds meer door: een andere manier van werken en samenwerken ondersteund door de laatste technologie. Het Nieuwe Werken helpt onderwijsprofessionals, leerlingen en studenten om efficiënter, effectiever en duurzamer samen te werken. Meer informatie hierover vind je hier in verschillende kennisdocumenten en rapporten over Het Nieuwe Werken in het onderwijs. Als je meer wilt weten over Windows 8 Tablets & Laptops in het onderwijs kijk dan hier.

4 tips om als kleine school digitaal goed bij te blijven

Al het personeel van de Waldheim-mavo in Baarn past precies in één klaslokaal, een verademing in het landschap van steeds massaler wordende scholen. De voordelen zijn enorm: er wordt op school amper gepest en de absentie van de leerlingen is ruim onder het gemiddelde. Het probleem voor een kleine school is dat digitaliseren geld kost. Dan zijn schaalvoordelen toch wel handig. Toch loopt de school, onder andere dankzij de inspanningen van directeur Mirjam van Veelen, goed in de digitale pas. Hoe doen ze dat toch?
Lees verder

 

Eenvoudig PowerPoint sjablonen beheren

Het grote voordeel van PowerPoint sjablonen is dat alle medewerkers werken met presentaties in dezelfde huisstijl. Dit betekent echter ook dat, na wijzigingen, het bijwerken van deze sjablonen een belangrijke taak is. In deze blog laat ik zien dat het beheer van PowerPoint sjablonen met iWRITER 365 wordt vereenvoudigd.
Lees verder

 

Digitale transformatie - Van krijt naar cloud

Je kunt er niet meer omheen. Elke school heeft ermee te maken, de digitale transformatie. Boeken zijn tablets geworden, pennen maken plaats voor het toetsenbord en een schoolbord wordt niet meer beschreven met krijt. Het is een ontwikkeling die doorgaat en nog lang niet stopt!
Lees verder

 

Te weinig kennis van digitale fraude

De preventie van digitale fraude laat nog te wensen over. In deze infographic laat SPEYK zien wat de gemiddelde schade per fraudesoort is, wat de meest voorkomende digitale fraude is en hoe je het kunt voorkomen. Bekijk de infographic hier!
Lees verder

 

Drie vragen aan… ethisch hacker Jan van Kampen

NS, de Efteling en de rijksoverheid. Een paar organisaties die ethisch hacker Jan van Kampen heeft geholpen bij het testen van de veiligheid van hun applicaties of websites. Met zijn 26 jaar oogt de afgestudeerd informatica-student misschien wel jong, maar op ethisch hackgebied is hij inmiddels best een oude rot in het vak. Drie vragen aan de innovatieve ondernemer over zijn drijfveren, zijn belangrijkste hack en zijn visie op hacken op school.
Lees verder

 

Voldoen aan GDPR met de Microsoft Cloud

De Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) of ook wel GDPR, is de afgelopen maanden een veel besproken onderwerp. Vanaf 25 mei 2018 kun je zware boetes verwachten als je niet aan deze wetgeving voldoet. Wat is het en wat zijn de belangrijkste veranderingen voor het onderwijs? Bekijk de webcast en je bent weer helemaal op de hoogte!
Lees verder

Bekijk video
 

DENK NA: In 6 vragen naar mediawijsheid

Tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’ van 17 t/m 24 november geeft Henk Orsel lezingen over mediawijsheid. Orsel is naast manager Informatisering & Automatisering bij de Veluwse Onderwijsgroep ook trainer en adviseur op het gebied van onderwijs & ICT. Als onderwijsman en vader van twee jonge dochters weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om leerlingen les te geven in mediawijsheid.
Lees verder

 

Informatica schudt het stof van zich af

Niet iedereen weet dat informatica al sinds 1998 een examenvak is in de tweede fase van het voortgezet onderwijs. Het telt even zwaar mee als Engels, wiskunde B, geschiedenis of elk ander vak. Leerlingen kunnen het enkel kiezen als de school het aanbiedt en helaas wordt het slechts op de helft van de scholen aangeboden. Aangezien het vak op veel plekken is verouderd, gaat er nu een grote bezem door het vak en komen er allerlei nieuwe ontwikkelingen aan.
Lees verder

 

Wifi-lek: wie gluurt er met jou mee?

Afgelopen dagen was het in het nieuws, een wifi-lek dat diverse netwerken heeft geraakt. Hierdoor is het mogelijk dat kwaadwillenden kunnen meegluren met wat jij op het internet doet. Wat kun je hieraan doen? Lees er meer over in de blog.
Lees verder

 

De AVG is geen reden tot paniek

Als onderwijsinstelling heeft u een grote verantwoordelijkheid op het gebied van privacy. U heeft te maken met de gegevens van uw medewerkers én die van uw leerlingen. Vooral de gegevens van uw leerlingen zijn erg privacygevoelig, want het gaat niet alleen om de NAW-gegevens, maar ook om hun prestaties en welbevinden. Wees gerust, er is geen reden tot paniek! Het onderwijs in Nederland is van hoog niveau en u heeft nog ruim de tijd om uw onderwijsinstelling in overeenstemming met de AVG te brengen. In deze blog vertellen wij u graag meer over waar u rekening mee moet houden.
Lees verder

 

ICT basisvaardigheden. Zo belangrijk!

Eén van de vier componenten van digitale geletterdheid: ICT-Basisvaardigheden. Zo belangrijk. Ofwel, de vaardigheden die je nodig hebt om de werking van computers en netwerken te kunnen begrijpen. Ook moet je kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en daarbij de beperkingen kennen. Zowel als docent als leerling dien je deze skills te hebben. Je kunt als school met de mooiste technologieën werken, vooruitstrevend zijn hierin, maar mensen moeten ook weten HOE ze ermee werken.
Lees verder

 

Microsoft vervangt Skype for Business door Teams

Microsoft Teams is vorig jaar november voor het eerst geïntroduceerd als preview. Sinds maart is het algemeen beschikbaar en op dit moment wordt Microsoft Teams al door 125.000 organisaties wereldwijd gebruikt. Het is daarmee dé applicatie geworden in Office 365 die samenwerken in organisaties ondersteunt.
Lees verder

 

Daarom op school huiswerk maken met Flipping the Classroom

Heel nieuw is het niet, maar toch wordt deze aanpak nog onvoldoende gebruikt: Flipping the Classroom. Althans, dat beweert Wing Kan Lai, docent aan het ROC Mondriaan. Volgens Wing is de methode erg handig voor klassen met leerlingen met verschillende leertempo’s. Wat zijn de grootste pluspunten?
Lees verder

 

Het belang van uniforme communicatie bij onderwijsinstellingen

Steeds meer onderwijsinstellingen ‘verhuizen’ net als veel bedrijven naar de cloud. Projecten als “digitaal werken” zijn initiatieven die bij verschillende onderwijsinstellingen hoog op de agenda staan. Tevens spelen ontwikkelingen als internationalisering en AnyPlace AnyTime ook een belangrijke rol, die Microsoft door middel van onder andere Office 365 binnen veel onderwijsinstellingen implementeert en aanbeveelt. Maar ook het imago van een (hoge)school en universiteit begint steeds belangrijker te worden.
Lees verder

 

Cyberpesten - Wat kunt u als schoolbestuur doen?

Deze week is het de “Week tegen pesten”. Dit jaar met specifieke aandacht voor online pesten. Online pesters zijn vaak anoniem, waardoor het een erg makkelijke en laffe manier van pesten is. Online pesten is heel naar, want het blijft niet binnen de muren van de school of het schoolplein. Je kunt er niet voor weglopen, het is er altijd. Het is dan ook terecht dat er in de week tegen pesten dit keer expliciet aandacht aan cyberpesten gegeven wordt. Maar hoe gaat u hier nu mee om als school?
Lees verder

 

Aan de slag met open en online onderwijs

De 11 projecten die uit de eerste ronde van de stimuleringsregeling kwamen zijn erg uiteenlopend. Toch waren de projectleiders van deze projecten het er over eens dat de geleerde lessen veelal overeen kwamen. Op verzoek van SURF hebben de projectleiders de koppen bij elkaar gestoken voor 9 aanbevelingen. Wil jij binnenkort aan de slag met open en online onderwijs? Dan komen deze 9 aanbevelingen vast goed van pas!
Lees verder

Downloaden
 

De HoloLens: van idee naar 3D

Twee maanden terug blogde Paulien Lakeman enthousiast over nieuwe technologie in het onderwijs: De HoloLens. Hierin vertelde ze dat ze vanuit SLBdiensten zoveel mogelijk aan de slag willen met scholen om toepassingen te ontwikkelen voor de HoloLens die betekenis hebben in het onderwijs. Één van de scholen die erg enthousiast werd van dit idee en een paar goede initiatieven bij SLBdiensten neerlegde is het Montessori College in Nijmegen. In samenwerking met hun ICT-afdeling en drie docenten organiseerden ze een brainstormsessie, waarbij ze aan de hand van demo’s en het ervaren van de HoloLens zelf, uiteindelijk met geweldige inspiratie terugkeerden naar hun kantoor in Amsterdam.
Lees verder

 

Ervaringen met Minecraft in de klas

Eind maart van dit jaar volgde Sue Wheelhouse van The International School of The Hague onze training ‘Minecraft in de klas’. Sue was enthousiast over de mogelijkheden van Minecraft voor haar lessen en is na de training direct aan de slag gegaan. Ze stelde een pilot-lesprogramma op voor 4 keer 90 minuten les. Wellicht denk je dat Minecraft vooral interessant is om in te zetten bij aardrijkskunde, geschiedenis of informatica, maar Sue probeerde iets heel anders: ‘Minecraft bij Engelse taal en literatuur’. Ik was natuurlijk erg benieuwd hoe dit zou uitpakken, dus ik vroeg Sue mij hiervan op de hoogte te houden, en dat deed ze! In dit blog lees je alles over haar ervaringen.
Lees verder

 

Daarom werken met OneNote

In de basis is het niet meer dan een programma om notities mee te maken. Maar het is zo uitgebreid dat het je ECHT helpt om je werk en notities makkelijker te maken. Noteer niet op papierenblokken of een worddocument. Je doet dit in veel gevallen veel makkelijker via OneNote. Zeker omdat je er vanaf elk device bij kunt!
Lees verder

 

Digitaal onderwijs dat ook echt werkt

Het digitaal onderwijs is geen hype, maar een blijvertje. Het digibord doet steeds meer zijn intrede en ook computerprogramma’s kunnen heel leerzaam zijn. Kinderen worden zo op de digitale wereld voorbereid en het leren wordt ook leuker. Maar dan moeten alle digitale hulpmiddelen wel werken. 5 tips om nog beter digitaal onderwijs te geven.
Lees verder

Downloaden
 

Iedereen kan coderen. Ook jij!

Altijd al willen leren programmeren? Perfect, want er is een nieuwe Minecraft Designer tutorial gratis beschikbaar op http://code.org/minecraft waarmee je heel eenvoudig een eigen “Minecraft” spel, maakt. En als je als ouder of leraar een beetje van puzzelen houdt, heb je het zo onder de knie. Voor je het weet, bouw je met je kinderen of met de hele klas, een eigen Minecraft wereld waarin je als beginnende programmeur zelf bepaalt hoe het spel eruit komt te zien.
Lees verder

 

Data wordt inzichtelijk met Microsoft PowerApps

PowerApps is een dienst van Microsoft waarmee je op een eenvoudige manier apps kunt bouwen zonder code te schrijven. Deze toepassing wordt gehost binnen Microsoft Azure. Simpele processen, zoals bijvoorbeeld ziekmeldingen binnen een bedrijf of kilometerregistratie, kunnen worden omgezet in bijvoorbeeld een formulier in PowerApps. Werknemers of andere gebruikers raadplegen en vullen deze formulieren vervolgens in op hun eigen device (Windows, IOS en Android).
Lees verder

 

Technologie opnemen in lesmateriaal te moeilijk? Welnee!

Hoe bereiden we de volgende generaties voor op de wereld van morgen? Want het kabinet investeert vanaf volgend jaar fors minder op het gebied van wetenschap en technologie in het onderwijs. En dat is niet het enige obstakel. Veel leerkrachten vinden het namelijk belangrijk om kinderen digitale vaardigheden bij te brengen, maar worstelen met de uitvoering daarvan. Doordat ze weinig tot geen kennis hebben van programmeren bijvoorbeeld, of bang zijn dat het voor hun leerlingen al snel een te technisch verhaal wordt.
Lees verder

 

Video’s in het onderwijs: 4 fases met tips

Er komt veel kijken bij het ontwikkelen van video’s in het onderwijs. Om het overzicht te behouden is het goed om de 4 fasen in deze checklist aan te houden. De fasen zijn: ontwerp, ontwikkeling, productie en implementatie/evaluatie. Aan de hand van deze fasen worden tips en aandachtspunten besproken. De checklist is een bron van inspiratie, deze moet je nog wel aanpassen aan je eigen situatie.
Lees verder

Downloaden
 

Wereldrecord programmeren helpt kinderen digitale vaardigheden opdoen

Stichting CodeUur trapt de Europese Codeweek af met een wereldrecord programmeren. 10.000 kinderen zorgen ervoor dat 14 oktober 2016 de boeken ingaat door allemaal tegelijk een programmeerles te volgen. Microsoft is als partner betrokken bij de recordpoging, omdat we het belangrijk vinden om zoveel mogelijk kinderen in contact te laten komen met technologie en ze digitale vaardigheden bij te brengen. 10.000 kinderen is een mooi aantal, maar vergeleken met het totale aantal kinderen op Nederlandse scholen, maakt het duidelijk hoeveel kinderen er nóg niet in contact zijn gekomen met programmeren in de klas.
Lees verder

 

Malware ligt op de loer: hoe voorkom je een uitbraak?

Elke dag zijn er updates van anti-virussoftware, maar dit houdt malware niet tegen om zichzelf ook te ontwikkelen. De gevolgen voor jouw organisatie kunnen groot zijn, indien je hier zelf slachtoffer van wordt. Wees je bewust van de gevaren en speel hier op in. In dit blog geeft SPEYK jou de nieuwste informatie en tips om je tegen de streken van malware te behoeden.
Lees verder

 

Back to school met OneNote, Sway en de Office Mix

Met de start van het nieuwe schooljaar brengt Microsoft nieuwe tools naar de klas. Hiermee wordt het schooljaar nog leuker. Gedifferentieerd lesgeven in OneNote, eenvoudig presenteren met Sway, flipping-the-classroom met Office Mix en ontdek nog veel meer op onze Community. Wij zijn er klaar voor, jij ook?
Lees verder

 

Wat gebeurt er als je het telefoonnummer van een popartiest online zet?

Binnen 24 uur meer dan 600 telefoontjes en 4.000 ontvangen WhatsApp-berichten. Nadat zijn telefoonnummer uitlekte op internet, stond de telefoon van B-Brave’s Kaj roodgloeiend. Gelukkig ging het in dit geval om een stunt die Nederlands populairste boyband samen met Microsoft had opgezet. Maar het toont wel aan hoe belangrijk het is om oog te hebben voor privacy en online veiligheid, en voorzichtig te zijn met de informatie die je deelt op internet.
Lees verder

 

Uploaden en delen van video’s in je organisatie

Video is tegenwoordig ook zakelijk gezien één van de meest krachtige tools om te verbinden en te communiceren (trainen, promoten, samenwerken, kennisdelen en meer). Op 18 juli 2016 is er een gratis preview van Microsoft Stream gelanceerd. Het doel van Microsoft is door middel van deze video-dienst voor organisaties de communicatie en samenwerking onder medewerkers te optimaliseren en eenvoudiger te maken.
Lees verder

 

10.000 jonge programmeurs gaan het Guinness World Record verbreken

Wat hebben het Guinness Book of Records en computerwetenschap met elkaar gemeen? Op 14 oktober doen Nederlandse scholen een gooi naar het wereldrecord programmeren. Het Nederlandse NGO CodeUur, scholen, leraren en het ministerie van onderwijs hebben hun handen ineen geslagen om het record van het aantal programmeurs op één dag te verbreken. Een gemiddeld klaslokaal zal nét niet groot genoeg zijn voor deze mega recordpoging. Er doen namelijk niet minder dan 10.000 basisschoolkinderen, 500 vrijwilligers en 500 scholen mee. (Dit is een Engelse blog)
Lees verder

 

ICT en onderwijs: Project tablets en Office bij VCOG

Kijk mee met het VCOG uit Groningen. De VCOG is het schoolbestuur van de tien christelijke basisscholen in de stad Groningen en Hoogkerk. SPEYK heeft haar bijdrage geleverd in het advies en de implementatie van Office 365.
Lees verder

 

Digitalisering in het onderwijs: de infrastructuur versimpelen

Digitalisering is in het onderwijs erg belangrijk. Calvijn Juliana in Rotterdam innoveert continu om de leerlingen de veiligheid te bieden die ze nodig hebben. Deze praktijkcase gaat dieper in op de uitdaging, oplossing, voordelen en kostenbesparing bij de implementatie van Microsoft Intune. Bekijk de video en lees de praktijkcase hier.
Lees verder

Downloaden
 

Open en online onderwijs heeft de toekomst

Steeds meer onderwijsinstellingen krijgen te maken met open en online onderwijs. Dit is niet nieuw, open universiteiten maken er al jaren gebruik van, maar onderwijs instellingen gaan het nu op grote schaal inzetten. Waar krijgen ze dan mee te maken? Waarom is het zo belangrijk voor scholen? Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Op al deze vragen krijg je in vijf hoofdstukken antwoord.
Lees verder

Downloaden
 

Learning analytics in het hoger onderwijs: kansen & uitdagingen

Big data ligt voor het oprapen bij onderwijsinstellingen. Elke student laat tenslotte een digitaal spoor achter, van oriëntatie tot alumnus. Het zou toch zonde zijn als deze informatie niet wordt gebruikt? Tegen welke uitdagingen lopen hoger onderwijsinstellingen aan als het gaat om learning analytics? Lees meer over de kansen en uitdagingen van Learning analytics bij hoger onderwijsinstellingen.
Lees verder

Downloaden
 

Gepersonaliseerd leren faciliteren met technologie

Gepersonaliseerd leren is de afgelopen jaren een populair onderwerp geworden binnen het onderwijs. Wereldwijd biedt technologie scholen de mogelijkheid om gepersonaliseerde leertrajecten te ontwikkelen voor individuele studenten en kan daarnaast waardevolle feedback leveren voor docent en student. In deze whitepaper belichten we uitvoerig hoe technologie gepersonaliseerd leren faciliteert.
Lees verder

Downloaden
 

Technologie betrekken in het leerplan van docenten

Moderne technologieën krijgen een steeds grotere rol in het onderwijs. De student van de toekomst heeft de steun van een docent nodig om hierin te groeien en zijn voordeel te behalen. Wat is de rol van een docent in dit proces? Hoe past technologie in het curriculum van de toekomst? Lees in deze uitgebreide whitepaper meer over de rol van technologie in het curriculum van de toekomst.
Lees verder

Downloaden
 

Hoe is ICT-docentprofessionalisering momenteel georganiseerd?

Hoe is ICT-docentprofessionalisering in onderwijsinstellingen op dit moment georganiseerd? Dit uitgebreide onderzoeksrapport gaat in op de ICT-bekwaamheden van docenten en docentprofessionalisering. Het onderzoek is uitgevoerd onder 57 verschillende onderwijsinstellingen. Uit deze onderwijsinstellingen zijn 10 good practices uitgezocht en inspirerende lessen getrokken.
Lees verder

Downloaden
 

Microsoft helpt kinderen zich in eigen tempo te ontwikkelen

Om straks te kunnen aansluiten op de internationale arbeidsmarkt, is het belangrijk dat onze kinderen nu al beginnen met het aanleren van technische, digitale en sociale vaardigheden – ook wel te omschrijven als de vaardigheden van de 21ste eeuw. Reden voor Microsoft om verschillende activiteiten op dit vlak te ondersteunen, zoals het ondertekenen van CodePact, onze deelname aan CodeWeek en Hour of Code, en nog veel meer. In 2016 zetten we deze lijn voort, onder andere met de acquisitie en verdere ontwikkeling van MinecraftEdu en de introductie van Learning Tools for OneNote.
Lees verder

 

Beleef de digitale tour!

IPON is al vele jaren de informatie- en inspiratiebron voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is en bij de les wil blijven op gebied van onderwijsinnovatie maar tevens ook van ICT-toepassingen en -diensten. Het doel van IPON is om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs en innovatie op een creatieve manier aan het onderwijs te presenteren.
Lees verder

 

De invloed van technologische ontwikkelingen op het onderwijs

Technologie heeft een grote invloed op de manier waarop onderwijsinstellingen communiceren, studenten leren en docenten lesgeven. Ondanks alle voordelen voor het onderwijs staan technologieafdelingen in het onderwijs constant onder druk door nieuwe technologische investeringen. Lees in deze whitepaper meer over het onderzoek van IDC Government Insights waarin elf scholen werden geïnterviewd over hun technologische investeringen.
Lees verder

Downloaden
 

Vaardigheden en competenties van de toekomst

Een onderwijssysteem dat de ontwikkeling van in de toekomst gewilde vaardigheden en competenties ondersteunt, ondersteunt hiermee het toekomstig succes van haar studenten. In deze whitepaper van IDC doen zij op onderzoek gebaseerde voorspellingen van de meest gewilde vaardigheden en competenties in 2020. Deze vaardigheden worden in bijna ieder beroep teruggezien, maar zullen vooral gewild zijn bij beroepen waar steeds meer vraag naar is en waar ook het salarispotentieel hoger dan gemiddeld is.
Lees verder

Downloaden
 

Leren in de klas op ieder device en elk platform

James Gill, een docent in het onderwijs, is samen met zijn leerlingen een reis gaan maken in Office 365 met als visie om zijn leerlingen meer online te laten werken. Lees in dit artikel meer over de reis die James heeft gemaakt en wat hij allemaal tegen is gekomen op het gebied van Office 365, OneNote in de klas, Office Lens en het online samenwerken van de leerlingen.
Lees verder

Downloaden
 

Krachtig onderwijs in Europa door innovatie en onderzoek

Europa besteed steeds minder geld aan de innovatie van onderwijs en dit is een bedreiging voor het groeipotentieel. We moeten meer focussen op een aanpak voor effectieve en kwalitatief hoger onderwijs voor iedereen. Daarnaast is het goed om te herinvesteren in innovatie, capaciteitsopbouw en onderwijsonderzoek. Lees in deze whitepaper meer over de hiervoor genoemde punten. Verder gaat de whitepaper dieper in op mogelijke oplossingen en reglementen.
Lees verder

Downloaden
 

Transformeer uw leeromgeving voor de 21ste eeuw

Het creëren van een moderne, slimme leeromgeving is een grote uitdaging voor veel onderwijsinstellingen. Het vergt een nieuwe methode van denken, leren en lesgeven. Wilt u weten hoe uw onderwijsinstelling een moderne, slimme leeromgeving kan creëren voor uw leerlingen en leraren? Download dan geheel vrijblijvend de whitepaper ‘Transforming Learning Environments for Anytime, Anywhere learning for all’
Lees verder

Downloaden
 

Transformeer leeromgevingen voor Anytime, Anywhere Learning for All

Deze paper ontdekt innovatieve nieuwe leeromgevingen en gaat op zoek naar nieuwe digitale applicaties voor leerlingen en leraren. Daarnaast word je in deze paper geholpen 21st century leeromgevingen te definiëren, die steeds meer mobile- en cloud-based zijn. Dit is een grote uitdaging voor onderwijsinstellingen over de gehele wereld. Het vraagt onderwijsinstellingen de manier waarop wordt gedacht, lesgegeven en geleerd te veranderen. ALC’s (Adaptive Anytime Anywhere Learning Communities) kijken naar digitaal leren vanuit een breder perspectief dan persoonlijke of digitale leeromgevingen.
Lees verder

Downloaden
 

Help mij eenvoudig en slim werken

Even voorstellen. Graag stel ik je voor aan Sam. Hij is een goede vriend van me en hij is een jonge docent in het basisonderwijs. Twee jaar geleden afgestudeerd en geeft nu les aan groep 7. Hij is redelijk into het nieuwe werken en leren. Natuurlijk ziet Sam ook dat sommige collega’s enthousiast zijn over zijn nieuwe ideeën om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor leerlingen. Aan de andere kant ziet hij ook collega’s die het spannend vinden en soms een beetje eng. Hun ‘veilige’ en ‘bekende’ manier van lesgeven los te laten voor iets nieuws. Zij staan dan ook minder te springen om de voortvarende ideeën van Sam. Een uitdaging. Ik kom hier zo op terug. Maar eerst..
Lees verder

 

ICT-Summer School in het teken van samenwerken met ICT

Het was hard werken tijdens de Microsoft ICT Summer School op 20 augustus 2014 in het hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol. Een groep van 24 enthousiaste leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs kregen onder meer een intensieve training in het gebruik van Microsoft OneNote als digitaal leermiddel. Daarnaast was er volop aandacht voor de rol van ICT in het onderwijs.
Lees verder

 

Ontwerp- en implementatiegids voor 1:1 leerprogramma’s

Het Microsoft Educator Netwerk heeft in samenwerking met het Anytime Anywhere Learning Foundation deze ontwerp- en integratiegids geschreven voor schooldirecteuren die overwegen om 21st century techniek te implementeren om resultaten van leerlingen te verbeteren of hier al mee bezig zijn. Lees deze gids om meer te komen weten over 1:1 leren en of als gids voor het ontwerpen en integreren van 21st century techniek.
Lees verder

Downloaden
 

Kinect maakt van leren spelen

De verschillende mogelijkheden van Kinect in de klas passen enorm goed bij de actuele thema’s in het onderwijs zoals samenwerken, creativiteit en 21st century skills. In dit artikel komen meerdere mensen aan het woord over de toepassingen en voordelen van Kinect in de klas. Wilt u meer lezen? Download dan geheel vrijblijvend dit artikel.
Lees verder

Downloaden
 

Veilige ICT in een moderne leeromgeving

Het Mondial College – een scholengemeenschap in Nijmegen-West – is een moderne school en werkt met iPads, computers en digiborden om hun leerlingen klaar te stomen voor de 21e eeuw. Het Mondial College heeft in haar zoektocht naar een stabiele en veilige ICT-oplossing uiteindelijk haar oog laten vallen op een Cisco wireless netwerk en Barracuda Webfilter.
Lees verder

Downloaden
 

Maak optimaal gebruik van uw intranet

Binnen de meeste organisatie is het stil op het intranet. Zelfs een beetje te stil. Intranet zou een drukke plek moeten zijn waar medewerkers kennis en informatie uitdelen. In realiteit is het helaas vaak niet zo. In deze whitepaper leest u hoe technieken u kunt toepassen om het intranet om te bouwen tot een bruisend netwerkomgeving voor de gehele organisatie.
Lees verder

Downloaden
 

'Het Nieuwe Leidinggeven' het overbrengen van nieuwe overtuigingen

Naast ‘Het Nieuwe Werken’ en ‘De Nieuwe Medewerker’ kan ‘Het Nieuwe Leidinggeven’ niet ontbreken. Over het onderwerp ‘Het Nieuwe Werken’ hebben leidinggevende echter nog steeds veel vragen die onbeantwoord blijven. Lees in deze whitepaper alles over Het Nieuwe Leidinggeven en ontdek hoe u Het Nieuwe Werken kan implementeren binnen uw organisatie.
Lees verder

Downloaden
 

Het Nieuwe Leidinggeven: Introduceer Het Nieuwe Werken op uw werkvloer

Als Het Nieuwe Werken wordt toegepast binnen een organisatie, dan zijn er altijd een aantal medewerkers die gewend zijn aan een traditionele organisatievorm. Deze medewerkers vinden het dan ook moeilijk om te switchen naar een andere vorm van werken. Het is moeilijk voor deze groep medewerkers, maar zeker niet onmogelijk. Met Het Nieuwe Leidinggeven is het van belang om deze groep aan te sturen en te begeleiden tijdens het transformatieproces. In deze whitepaper vindt u meer informatie over Het Nieuwe Leidinggeven en wordt er besproken hoe u een groep kan stimuleren en motiveren om deel te nemen aan Het Nieuwe Werken.
Lees verder

Downloaden
 

Alles over Het Nieuwe Werken - Hoe? en Wat?

Iedereen is er wel bekend mee: Het Nieuwe Werken. Dankzij Het Nieuwe Werken zijn medewerkers niet meer verbonden aan hun kantoor om projecten af te ronden. In deze paper worden vragen behandeld die een organisatie zichzelf moet stellen vóór het implementeren van Het Nieuwe Werken. Download voor meer tips en trucs over Het Nieuwe werken geheel vrijblijvend deze whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

Bouw eenvoudig een social media sharing site

Social media wordt steeds meer gebruikt door organisaties als communicatiemiddel. Met social media kunnen instellingen gemakkelijk content verspreiden naar een grote groep. Met SharePoint 2013 oftewel ContosoTube kunnen instellingen gemakkelijk een social media sharing site bouwen waarmee ze berichten en video’s in eigen stijl kunnen verspreiden.
Lees verder

Downloaden
 

Overview of accessibility in Windows 8, tutorials, and keyboard shortcuts

Dit document laat zien welke opties Windows 8 heeft om de toegankelijkheid van de computer te vergroten. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van spraakherkenning en ‘touch’ zijn er meer mogelijkheden om de technologie op ieders situatie aan te passen – ongeacht iemands leeftijd of beperking. Het gebruik van toetsenbord, muis en ‘touch’ komt aan de orde, als ook de verschillende sneltoetsen.
Lees verder

Downloaden
 

Verbeteren of veranderen

Jan Broeken - directeur bij IT-Workz - bespreekt in deze whitepaper de veranderingen die IT in de maatschappij op verschillende gebieden heeft veroorzaakt. Verder komt de impact van de technologische ontwikkelingen op het onderwijs aan bod. De vraag is of met ICT het onderwijsproces kan worden veranderd.
Lees verder

 

Visualiseer wiskunde met Microsoft Mathematics 4.0.

Veel studenten worstelen met vakken als wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Om uw studenten betrokken te krijgen bij en ze te helpen beter grip te krijgen op deze materie is er nu een krachtig systeem met een gebruikersvriendelijke interface. Hiermee worden complexe vergelijkingen gevisualiseerd en worden studenten geholpen doordat probleemstellingen snel en duidelijk kunnen worden opgelost.
Lees verder

Downloaden
 

Onderzoek naar tablets in het onderwijs

Het werken met de tablet geeft de leerling de vrijheid om op iedere gewenste plek eenvoudig te werken. Leerlingen kunnen eenvoudig interactief en spelenderwijs leren aan de hand van onder meer video’s en spelletjes. Zo wordt het onderwijs op een verfrissende nieuwe manier ondersteund. In dit onderzoek wordt de tablet getest voor het onderwijs.
Lees verder

Downloaden
 

E-learning oplossingen voor een effectieve leeromgeving

E-learning oplossingen voor een effectieve leeromgeving versterken face-to-face educatie met web-based communicatie, bronnen en middelen. Dit levert de uitdagende leerervaring die de hedendaagse student nodig heeft. In deze whitepaper leest u hoe u de creativiteit en leerresultaten van uw studenten kan ontketenen.
Lees verder

Downloaden
 

School van de toekomst bouwen

Technologische ontwikkelingen veranderden het dagelijkse leven, de economie en het beroepsleven aanzienlijk in de afgelopen decennia. Toch is onderwijs in al die tijd vrijwel hetzelfde gebleven. Deze visionaire whitepaper gaat in op Het Nieuwe Leren en daarmee op een nieuw model: De School van de Toekomst.
Lees verder

Downloaden
 

Innovatieve leerplannen ontwikkelen

Het leerplan of onderwijsprogramma is het hart van een school. Traditioneel is het curriculum een gestructureerd onderwijsmodel gericht op inhoud. Deze whitepaper bekijkt het leerplan in een brede context, gericht op ‘Het Nieuwe Leren’. Het gaat onder meer in op onderwerpen als: leren op projectbasis, de rol van technologie, ‘leraren blijven leren’ en nieuwe soorten rapportcijfers.
Lees verder

Downloaden
 

Het Nieuwe Leren: Verhalen vertellen 2.0

Deze whitepaper is bedoeld voor docenten en schoolhoofden die op zoek zijn naar nieuwe, innovatieve manieren van leren. Technologie maakt ‘Het Nieuwe Leren’ mogelijk. Het overbrengen van lesstof via (digitale) verhalen, Digital Storytelling, is zo’n manier. In dit document vindt u voorbeelden, tips en tools om aan de slag te kunnen met Digital Storytelling.
Lees verder

Downloaden
 

Building the School of the Future

Laat u inspireren door 'Building the School of the Future', een project dat in de VS is vormgegeven. Het betreft een gloednieuwe school, die klaar is voor de huidige leerling. Voor onderwijsprofessionals die één of meerdere vernieuwingen uit willen voeren, is de whitepaper interessant.
Lees verder

Downloaden
 

Onderzoeksvaardigheden voor het internet ontwikkelen

Bent u docent Web Research Skills en wilt u studenten vaardigheden voor internetonderzoek aanleren? Lees dan dit document over efficiënt en effectief onderzoek op internet. Het bevat bovendien tips over handige tools en bronnen, die u kunt gebruiken bij het voorbereiden van een lesprogramma.
Lees verder

Downloaden
 

Visie op de School van de Toekomst

De School van de Toekomst: hoe ziet die eruit? Met de komst van het internet en de voortdurende stroom van technologische innovaties, zijn scholen sterk aan het veranderen. Dit visionaire document neemt u mee naar de school van de toekomst. Wat voor leermaterialen zijn er? Welke managementkwaliteiten zijn er nodig? Antwoord op deze vragen krijgt u in deze whitepaper.
Lees verder

Downloaden
 

Evaluatie van TCO van interne communicatie

Scholen hebben, net als veel andere organisaties, een veelheid aan communicatiemiddelen in gebruik. Elk met hun eigen infrastructuur en daarmee ook eigen kosten. De whitepaper geeft inzicht in wat die kosten zijn en biedt mogelijkheden voor kostenreductie.
Lees verder

Downloaden
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven