• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

De HoloLens: van idee naar 3D

Paulien Lakeman, relatiemanager bij SLBdiensten, schreef al eerder een blog over de hololens in het onderwijs. Deze blog is hier een vervolg op:

Twee maanden terug blogde ik enthousiast over nieuwe technologie in het onderwijs: De HoloLens. Hierin vertelde ik dat we vanuit SLBdiensten zoveel mogelijk aan de slag willen met scholen om toepassingen te ontwikkelen voor de HoloLens die betekenis hebben in het onderwijs. Één van de scholen die erg enthousiast werd van dit idee en een paar goede initiatieven bij ons neerlegde is het Montessori College in Nijmegen. In samenwerking met hun ICT-afdeling en drie docenten organiseerden we een brainstormsessie, waarbij we aan de hand van demo’s en het ervaren van de HoloLens zelf, uiteindelijk met geweldige inspiratie terugkeerden naar ons kantoor in Amsterdam.

Van papier naar een 3D-object

Drie docenten, drie vakken, héél veel leuke ideeën. Na een week van bezinning, druppelden de ontwerpen binnen. Geheel bedacht en uitgewerkt door de docenten zelf, inclusief beeldmateriaal en theorie uit de bijhorende tekstboeken. Voor aardrijkskunde gaan we aan de slag met vulkanisme. In plaats van een stille tekening van aardkorsten met pijlen die de beweging moeten aangeven, maken we een object waarbij de zeeplaat tegen een aardplaat botst. De zeeplaat duikt onder de aardplaat en smelt, met als gevolg dat er lava naar bovenkomt door een vulkaan. Voor techniek gaan we aan de slag met een aantal basis werkstukken. De leerling maakt op basis van de instructie een borenstandaard of een spanplaat en kan met de HoloLens het eigen ontwerp vergelijken met het correcte voorbeeld. Geschiedenis brengen we tot leven met een schilderij, met interactieve voorwerpen waarbij de leerlingen de juiste omschrijving aan het voorwerp moet koppelen. Een opdracht in de les was nog nooit zo leuk!

Wouter Vos (2e jaar HBO ICT Game Development) is ons talent op dit gebied en hij transformeert de tekeningen op papier naar een werkend, interactief 3D-object op de HoloLens. Wouter: “Het is heel gaaf om vanuit ‘niets’ een object te maken en deze daarna op de HoloLens tot leven te laten komen, alsof je deze zelf met de hand gemaakt hebt.”

Mens & Techniek, een les met de HoloLens

En dan is het moment daar, de eerste 3D-objecten zijn gereed voor gebruik in de lessen Mens & Techniek waar de leerlingen van VMBO jaar 2 intensief bezig zijn met hun basiswerkstukken. Inmiddels zijn de medewerkers en docenten van het Montessori College ook nieuwsgierig geworden naar de innovatieve ontwikkelingen die we aan het realiseren zijn. We trappen de dag af met een demonstratie in de personeelskamer. Iedereen krijgt de gelegenheid om de HoloLens te proberen en anderen kijken mee op een groot scherm. Na afloop ontvangen we enthousiaste reacties van docenten die ook aan de slag willen met de HoloLens.

Maar terug naar de lessen…

Na de pauze starten we met een kleine introductie over wat wij als SLBdiensten vandaag op de school en in de les gaan neerzetten. Dan is het woord aan docent Giedo. Hij instrueert de leerlingen over de applicatie die is gemaakt en demonstreert deze aan de hand van de HoloLens. De leerlingen kijken ondertussen mee op het digiboard en zijn écht onder de indruk. Na de instructie zetten de leerlingen hun les voort met het werken aan hun daadwerkelijke werkstukken en één voor één mogen ze via de HoloLens de uitwerkingen bekijken en onderzoeken. De leerlingen reageren enthousiast, krijgen een goed beeld wat het uiteindelijke doel is van de instructie op papier en vinden het ‘cool’ om de werkstukken via een hologram te kunnen bekijken.

Bent u nieuwsgierig naar de HoloLens? Heeft u ook een leuk idee voor een toepassing voor de HoloLens die u graag in de les wilt inzetten? Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw school? Neem dan contact op met onze Servicedesk, via servicedesk@slbdiensten.nl.

Lees hier meer blogs van SLB-diensten...

SLBdiensten

Partner: SLBdiensten

Branche:Voortgezet Onderwijs / MBOWebsite:http://www.slbdiensten.nlProfiel:

SLBdiensten is in 1992 opgericht om het onderwijs van goede legale software te voorzien, tegen scherpe prijzen. SLBdiensten is een intermediair tussen de softwarebranche en het MBO. Dankzij een goede onderhandelingspositie en een uitgebalanceerd productaanbod zijn wij uitgegroeid tot de belangrijkste softwarepartner in het Voortgezet onderwijs en het MBO.
Lees verder...

Mail deze partner  Mail deze partner
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven