• Bezoek de Technologie & Onderwijs twitterpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs facebookpagina
  • Bezoek de Technologie & Onderwijs YouTube-pagina
  • Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Overzicht: 21st Century Skills

Te weinig kennis van digitale fraude

De preventie van digitale fraude laat nog te wensen over. In deze infographic laat SPEYK zien wat de gemiddelde schade per fraudesoort is, wat de meest voorkomende digitale fraude is en hoe je het kunt voorkomen. Bekijk de infographic hier!
Lees verder

Downloaden
 

Drie vragen aan… ethisch hacker Jan van Kampen

NS, de Efteling en de rijksoverheid. Een paar organisaties die ethisch hacker Jan van Kampen heeft geholpen bij het testen van de veiligheid van hun applicaties of websites. Met zijn 26 jaar oogt de afgestudeerd informatica-student misschien wel jong, maar op ethisch hackgebied is hij inmiddels best een oude rot in het vak. Drie vragen aan de innovatieve ondernemer over zijn drijfveren, zijn belangrijkste hack en zijn visie op hacken op school.
Lees verder

Downloaden
 

ICT basisvaardigheden. Zo belangrijk!

Eén van de vier componenten van digitale geletterdheid: ICT-Basisvaardigheden. Zo belangrijk. Ofwel, de vaardigheden die je nodig hebt om de werking van computers en netwerken te kunnen begrijpen. Ook moet je kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en daarbij de beperkingen kennen. Zowel als docent als leerling dien je deze skills te hebben. Je kunt als school met de mooiste technologieën werken, vooruitstrevend zijn hierin, maar mensen moeten ook weten HOE ze ermee werken.
Lees verder

Downloaden
 

Microsoft vervangt Skype for Business door Teams

Microsoft Teams is vorig jaar november voor het eerst geïntroduceerd als preview. Sinds maart is het algemeen beschikbaar en op dit moment wordt Microsoft Teams al door 125.000 organisaties wereldwijd gebruikt. Het is daarmee dé applicatie geworden in Office 365 die samenwerken in organisaties ondersteunt.
Lees verder

Downloaden
 

Daarom op school huiswerk maken met Flipping the Classroom

Heel nieuw is het niet, maar toch wordt deze aanpak nog onvoldoende gebruikt: Flipping the Classroom. Althans, dat beweert Wing Kan Lai, docent aan het ROC Mondriaan. Volgens Wing is de methode erg handig voor klassen met leerlingen met verschillende leertempo’s. Wat zijn de grootste pluspunten?
Lees verder

Downloaden
 

De HoloLens: van idee naar 3D

Twee maanden terug blogde Paulien Lakeman enthousiast over nieuwe technologie in het onderwijs: De HoloLens. Hierin vertelde ze dat ze vanuit SLBdiensten zoveel mogelijk aan de slag willen met scholen om toepassingen te ontwikkelen voor de HoloLens die betekenis hebben in het onderwijs. Één van de scholen die erg enthousiast werd van dit idee en een paar goede initiatieven bij SLBdiensten neerlegde is het Montessori College in Nijmegen. In samenwerking met hun ICT-afdeling en drie docenten organiseerden ze een brainstormsessie, waarbij ze aan de hand van demo’s en het ervaren van de HoloLens zelf, uiteindelijk met geweldige inspiratie terugkeerden naar hun kantoor in Amsterdam.
Lees verder

Downloaden
 

Ervaringen met Minecraft in de klas

Eind maart van dit jaar volgde Sue Wheelhouse van The International School of The Hague onze training ‘Minecraft in de klas’. Sue was enthousiast over de mogelijkheden van Minecraft voor haar lessen en is na de training direct aan de slag gegaan. Ze stelde een pilot-lesprogramma op voor 4 keer 90 minuten les. Wellicht denk je dat Minecraft vooral interessant is om in te zetten bij aardrijkskunde, geschiedenis of informatica, maar Sue probeerde iets heel anders: ‘Minecraft bij Engelse taal en literatuur’. Ik was natuurlijk erg benieuwd hoe dit zou uitpakken, dus ik vroeg Sue mij hiervan op de hoogte te houden, en dat deed ze! In dit blog lees je alles over haar ervaringen.
Lees verder

Downloaden
 

Daarom werken met OneNote

In de basis is het niet meer dan een programma om notities mee te maken. Maar het is zo uitgebreid dat het je ECHT helpt om je werk en notities makkelijker te maken. Noteer niet op papierenblokken of een worddocument. Je doet dit in veel gevallen veel makkelijker via OneNote. Zeker omdat je er vanaf elk device bij kunt!
Lees verder

Downloaden
 

Iedereen kan coderen. Ook jij!

Altijd al willen leren programmeren? Perfect, want er is een nieuwe Minecraft Designer tutorial gratis beschikbaar op http://code.org/minecraft waarmee je heel eenvoudig een eigen “Minecraft” spel, maakt. En als je als ouder of leraar een beetje van puzzelen houdt, heb je het zo onder de knie. Voor je het weet, bouw je met je kinderen of met de hele klas, een eigen Minecraft wereld waarin je als beginnende programmeur zelf bepaalt hoe het spel eruit komt te zien.
Lees verder

Downloaden
 

Technologie opnemen in lesmateriaal te moeilijk? Welnee!

Hoe bereiden we de volgende generaties voor op de wereld van morgen? Want het kabinet investeert vanaf volgend jaar fors minder op het gebied van wetenschap en technologie in het onderwijs. En dat is niet het enige obstakel. Veel leerkrachten vinden het namelijk belangrijk om kinderen digitale vaardigheden bij te brengen, maar worstelen met de uitvoering daarvan. Doordat ze weinig tot geen kennis hebben van programmeren bijvoorbeeld, of bang zijn dat het voor hun leerlingen al snel een te technisch verhaal wordt.
Lees verder

Downloaden
 

Video’s in het onderwijs: 4 fases met tips

Er komt veel kijken bij het ontwikkelen van video’s in het onderwijs. Om het overzicht te behouden is het goed om de 4 fasen in deze checklist aan te houden. De fasen zijn: ontwerp, ontwikkeling, productie en implementatie/evaluatie. Aan de hand van deze fasen worden tips en aandachtspunten besproken. De checklist is een bron van inspiratie, deze moet je nog wel aanpassen aan je eigen situatie.
Lees verder

Downloaden
 

Wereldrecord programmeren helpt kinderen digitale vaardigheden opdoen

Stichting CodeUur trapt de Europese Codeweek af met een wereldrecord programmeren. 10.000 kinderen zorgen ervoor dat 14 oktober 2016 de boeken ingaat door allemaal tegelijk een programmeerles te volgen. Microsoft is als partner betrokken bij de recordpoging, omdat we het belangrijk vinden om zoveel mogelijk kinderen in contact te laten komen met technologie en ze digitale vaardigheden bij te brengen. 10.000 kinderen is een mooi aantal, maar vergeleken met het totale aantal kinderen op Nederlandse scholen, maakt het duidelijk hoeveel kinderen er nóg niet in contact zijn gekomen met programmeren in de klas.
Lees verder

Downloaden
 

Back to school met OneNote, Sway en de Office Mix

Met de start van het nieuwe schooljaar brengt Microsoft nieuwe tools naar de klas. Hiermee wordt het schooljaar nog leuker. Gedifferentieerd lesgeven in OneNote, eenvoudig presenteren met Sway, flipping-the-classroom met Office Mix en ontdek nog veel meer op onze Community. Wij zijn er klaar voor, jij ook?
Lees verder

Downloaden
 

10.000 jonge programmeurs gaan het Guinness World Record verbreken

Wat hebben het Guinness Book of Records en computerwetenschap met elkaar gemeen? Op 14 oktober doen Nederlandse scholen een gooi naar het wereldrecord programmeren. Het Nederlandse NGO CodeUur, scholen, leraren en het ministerie van onderwijs hebben hun handen ineen geslagen om het record van het aantal programmeurs op één dag te verbreken. Een gemiddeld klaslokaal zal nét niet groot genoeg zijn voor deze mega recordpoging. Er doen namelijk niet minder dan 10.000 basisschoolkinderen, 500 vrijwilligers en 500 scholen mee. (Dit is een Engelse blog)
Lees verder

Downloaden
 

Learning analytics in het hoger onderwijs: kansen & uitdagingen

Big data ligt voor het oprapen bij onderwijsinstellingen. Elke student laat tenslotte een digitaal spoor achter, van oriëntatie tot alumnus. Het zou toch zonde zijn als deze informatie niet wordt gebruikt? Tegen welke uitdagingen lopen hoger onderwijsinstellingen aan als het gaat om learning analytics? Lees meer over de kansen en uitdagingen van Learning analytics bij hoger onderwijsinstellingen.
Lees verder

Downloaden
 

Gepersonaliseerd leren faciliteren met technologie

Gepersonaliseerd leren is de afgelopen jaren een populair onderwerp geworden binnen het onderwijs. Wereldwijd biedt technologie scholen de mogelijkheid om gepersonaliseerde leertrajecten te ontwikkelen voor individuele studenten en kan daarnaast waardevolle feedback leveren voor docent en student. In deze whitepaper belichten we uitvoerig hoe technologie gepersonaliseerd leren faciliteert.
Lees verder

Downloaden
 

Technologie betrekken in het leerplan van docenten

Moderne technologieën krijgen een steeds grotere rol in het onderwijs. De student van de toekomst heeft de steun van een docent nodig om hierin te groeien en zijn voordeel te behalen. Wat is de rol van een docent in dit proces? Hoe past technologie in het curriculum van de toekomst? Lees in deze uitgebreide whitepaper meer over de rol van technologie in het curriculum van de toekomst.
Lees verder

Downloaden
 

Hoe is ICT-docentprofessionalisering momenteel georganiseerd?

Hoe is ICT-docentprofessionalisering in onderwijsinstellingen op dit moment georganiseerd? Dit uitgebreide onderzoeksrapport gaat in op de ICT-bekwaamheden van docenten en docentprofessionalisering. Het onderzoek is uitgevoerd onder 57 verschillende onderwijsinstellingen. Uit deze onderwijsinstellingen zijn 10 good practices uitgezocht en inspirerende lessen getrokken.
Lees verder

Downloaden
 

Microsoft helpt kinderen zich in eigen tempo te ontwikkelen

Om straks te kunnen aansluiten op de internationale arbeidsmarkt, is het belangrijk dat onze kinderen nu al beginnen met het aanleren van technische, digitale en sociale vaardigheden – ook wel te omschrijven als de vaardigheden van de 21ste eeuw. Reden voor Microsoft om verschillende activiteiten op dit vlak te ondersteunen, zoals het ondertekenen van CodePact, onze deelname aan CodeWeek en Hour of Code, en nog veel meer. In 2016 zetten we deze lijn voort, onder andere met de acquisitie en verdere ontwikkeling van MinecraftEdu en de introductie van Learning Tools for OneNote.
Lees verder

Downloaden
 

Beleef de digitale tour!

IPON is al vele jaren de informatie- en inspiratiebron voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is en bij de les wil blijven op gebied van onderwijsinnovatie maar tevens ook van ICT-toepassingen en -diensten. Het doel van IPON is om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs en innovatie op een creatieve manier aan het onderwijs te presenteren.
Lees verder

Downloaden
 

De invloed van technologische ontwikkelingen op het onderwijs

Technologie heeft een grote invloed op de manier waarop onderwijsinstellingen communiceren, studenten leren en docenten lesgeven. Ondanks alle voordelen voor het onderwijs staan technologieafdelingen in het onderwijs constant onder druk door nieuwe technologische investeringen. Lees in deze whitepaper meer over het onderzoek van IDC Government Insights waarin elf scholen werden geïnterviewd over hun technologische investeringen.
Lees verder

Downloaden
 

Vaardigheden en competenties van de toekomst

Een onderwijssysteem dat de ontwikkeling van in de toekomst gewilde vaardigheden en competenties ondersteunt, ondersteunt hiermee het toekomstig succes van haar studenten. In deze whitepaper van IDC doen zij op onderzoek gebaseerde voorspellingen van de meest gewilde vaardigheden en competenties in 2020. Deze vaardigheden worden in bijna ieder beroep teruggezien, maar zullen vooral gewild zijn bij beroepen waar steeds meer vraag naar is en waar ook het salarispotentieel hoger dan gemiddeld is.
Lees verder

Downloaden
 

Leren in de klas op ieder device en elk platform

James Gill, een docent in het onderwijs, is samen met zijn leerlingen een reis gaan maken in Office 365 met als visie om zijn leerlingen meer online te laten werken. Lees in dit artikel meer over de reis die James heeft gemaakt en wat hij allemaal tegen is gekomen op het gebied van Office 365, OneNote in de klas, Office Lens en het online samenwerken van de leerlingen.
Lees verder

Downloaden
 

Krachtig onderwijs in Europa door innovatie en onderzoek

Europa besteed steeds minder geld aan de innovatie van onderwijs en dit is een bedreiging voor het groeipotentieel. We moeten meer focussen op een aanpak voor effectieve en kwalitatief hoger onderwijs voor iedereen. Daarnaast is het goed om te herinvesteren in innovatie, capaciteitsopbouw en onderwijsonderzoek. Lees in deze whitepaper meer over de hiervoor genoemde punten. Verder gaat de whitepaper dieper in op mogelijke oplossingen en reglementen.
Lees verder

Downloaden
 

Transformeer uw leeromgeving voor de 21ste eeuw

Het creëren van een moderne, slimme leeromgeving is een grote uitdaging voor veel onderwijsinstellingen. Het vergt een nieuwe methode van denken, leren en lesgeven. Wilt u weten hoe uw onderwijsinstelling een moderne, slimme leeromgeving kan creëren voor uw leerlingen en leraren? Download dan geheel vrijblijvend de whitepaper ‘Transforming Learning Environments for Anytime, Anywhere learning for all’
Lees verder

Downloaden
 

Transformeer leeromgevingen voor Anytime, Anywhere Learning for All

Deze paper ontdekt innovatieve nieuwe leeromgevingen en gaat op zoek naar nieuwe digitale applicaties voor leerlingen en leraren. Daarnaast word je in deze paper geholpen 21st century leeromgevingen te definiëren, die steeds meer mobile- en cloud-based zijn. Dit is een grote uitdaging voor onderwijsinstellingen over de gehele wereld. Het vraagt onderwijsinstellingen de manier waarop wordt gedacht, lesgegeven en geleerd te veranderen. ALC’s (Adaptive Anytime Anywhere Learning Communities) kijken naar digitaal leren vanuit een breder perspectief dan persoonlijke of digitale leeromgevingen.
Lees verder

Downloaden
 

ICT-Summer School in het teken van samenwerken met ICT

Het was hard werken tijdens de Microsoft ICT Summer School op 20 augustus 2014 in het hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol. Een groep van 24 enthousiaste leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs kregen onder meer een intensieve training in het gebruik van Microsoft OneNote als digitaal leermiddel. Daarnaast was er volop aandacht voor de rol van ICT in het onderwijs.
Lees verder

Downloaden
 

Kinect maakt van leren spelen

De verschillende mogelijkheden van Kinect in de klas passen enorm goed bij de actuele thema’s in het onderwijs zoals samenwerken, creativiteit en 21st century skills. In dit artikel komen meerdere mensen aan het woord over de toepassingen en voordelen van Kinect in de klas. Wilt u meer lezen? Download dan geheel vrijblijvend dit artikel.
Lees verder

Downloaden
 

Veilige ICT in een moderne leeromgeving

Het Mondial College – een scholengemeenschap in Nijmegen-West – is een moderne school en werkt met iPads, computers en digiborden om hun leerlingen klaar te stomen voor de 21e eeuw. Het Mondial College heeft in haar zoektocht naar een stabiele en veilige ICT-oplossing uiteindelijk haar oog laten vallen op een Cisco wireless netwerk en Barracuda Webfilter.
Lees verder

Downloaden
 

Verbeteren of veranderen

Jan Broeken - directeur bij IT-Workz - bespreekt in deze whitepaper de veranderingen die IT in de maatschappij op verschillende gebieden heeft veroorzaakt. Verder komt de impact van de technologische ontwikkelingen op het onderwijs aan bod. De vraag is of met ICT het onderwijsproces kan worden veranderd.
Lees verder

Downloaden
 

E-learning oplossingen voor een effectieve leeromgeving

E-learning oplossingen voor een effectieve leeromgeving versterken face-to-face educatie met web-based communicatie, bronnen en middelen. Dit levert de uitdagende leerervaring die de hedendaagse student nodig heeft. In deze whitepaper leest u hoe u de creativiteit en leerresultaten van uw studenten kan ontketenen.
Lees verder

Downloaden
 

Building the School of the Future

Laat u inspireren door 'Building the School of the Future', een project dat in de VS is vormgegeven. Het betreft een gloednieuwe school, die klaar is voor de huidige leerling. Voor onderwijsprofessionals die één of meerdere vernieuwingen uit willen voeren, is de whitepaper interessant.
Lees verder

Downloaden
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de T&O nieuwsbrief!

Inschrijven